Kontinent: Evropa ZANIMLJIVOSTI
Glavni grad: Tirana Izgled pasoša
Broj stanovnika: 3.175.000 Informacija za putovanje
Službeni jezik: albanski
Valuta: lek
VIZNI REŽIM: ZA SRBIJU ZA ALBANIJU
Potrebna viza: NE NE
Maksimalan boravak (dan): 90 dana u okviru 180 dana 90 dana u okviru 180 dana
Obrazac za vizu:
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza
Adresa Ambasade: Beograd, Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića 25a
Telefon: 011/266-5439, 306-6642, 306-6643
Web sajt
Donika Kastrioti 9/1 TIRANA
Phone +3554 / 223-042, 232-091
Telex: 2256 Fax: 232-089
Web sajt Ambasade

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja je 3 meseca, a rok važenja pasoša radi regulisanja boravka je 6 meseci. Posedovanje polise zdravstvenog osiguranja nije obavezno, ali se preporučuje. Potrebno je posedovanje 50 evra po danu boravka.

Može se uneti i izneti najviše 10.000 evra, a akcizne robe (kafa, viski, sokovi, gorivo, ulje za podmazivanje, cigarete, čajevi u velikom pakovanju, pivo i vino) mogu se unositi u količinama dovoljnim za lične potrebe.

Za unošenje i iznošenje lovačkog oružja potrebno je pribaviti dozvolu od Ministarstva za zaštitu čovekove okoline R. Albanije. Pri ulasku u zemlju, pokazuje se kompletna dokumentacija u vezi oružja,. Treba pripremiti i fotokopije dokumentacije radi predaje pograničnim organima.

Unošenje i iznošenje kućnih ljubimaca je moguće uz „pasoš” kućnog ljubimca, overenu potvrda o primljenim vakcinama, potvrdu veterinara da životinja može da putuje i mikročipa sa brojem.

Kontakt pograničnih i carinskih organa: „HANI HOTIT” – tel.+355694110262 iz pravca Tuzi – C. Gora ( hanihotit@mrp.gov.al); „MURIĆAN” iz pravca Bara – Ulcinja( muriqan@mrp.gov.al), tel.0355 26290070; „ĆAFE THANA” iz pravca Makedonije ( qafethana@mrp.gov.al), tel.0355 8326166.

Zahtev za dozvolu boravka stranac podnosi regionalnom organu nadležnom za granicu i migraciju lično, odnosno preko zakonskog zastupnika, a zahtev može da se podnese i preko elektronskog sistema. Putna isprava treba da je važeća najmanje tri meseca duže od perioda za koji se traži dozvola boravka.

Uz obrazac zahteva, prilaže se fotokopija važeće putne isprave sa kojom je lice ušlo u Albaniju, dve fotografije ne starije od šest meseci, kao i fotokopije važnijih stranica pasoša (strana sa slikom i podacima), strana na kojoj su vize tipa D, ulazni i izlazni pečati, uverenje da se ne nalazi pod istragom i da nije osuđivan, da ima obezbeđen prikladan smeštaj u Albaniji (ugovor o kupovini ili zakupu nepokretnosti i dr.), kao i potvrdu da je zdravstveno osiguran.

Albanija Placeholder
Albanija