Informacije o Poljskoj

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Sa zahtevom za izdavanje vize treba se obratiti Ambasadi Poljske u Beogradu.

Putnici koji ulaze na teritoriju EU ili je napuštaju, obavezni su da prijave carinskim organima ukoliko unose/iznose u kešu 10.000 ili više evra ili ekvivalent navedenom iznosu u drugim valutama (jedinstvena evropska regulativa usmerena na sprečavanje pranja novca ili finansiranja terorističkih aktivnosti). Ukoliko se ne prijavi iznos ili se daju netačni podaci, novac se oduzima. Izneti podaci se smatraju tajnim, i u cilju bezbednosti putnika, dostavljaju se jedino FIU (Financial Intelligence Unit) zemlje.

Dozvoljeno je da se, po osobi, na teritoriju Poljske unese: 2 boksa cigareta, 20 cigara, 1 litar pića koje sadrži 22 ili više % alkohola, 2 litra pića koje sadrži više od 22% alkohola, 4 litre vina, 10 litara goriva sadržanog u posebnom kontejneru, kao i ostali proizvodi (uključujući parfeme, kafu, čaj, elektronska sredstva) čija vrednost ne prelazi 430 evra (za putnike u avio i pomorskom saobraćaju) i 300 evra za ostale putnike.

TRANSPORT

Veći gradovi u RP imaju aerodrume sa dobrom konekcijom sa međunarodnim aerodrumom u Varšavi.

Malopolsko vojvodstvo i Šlezija imaju dobru mrežu puteva, što se ne bi moglo reći i za ostala vojvodstva. Ipak turistička infrastruktura se smatra prihvatljivom, naročito u većim gradovima i turističkim centrima.
Nova vozačka dozvola Republike Srbije može da se koristi u tranzitu ili u periodu od 6 meseci od dana dobijanja stalnog ili privremenog boravka, ali ne duže od roka važenja vozačke dozvole.

Visina drumarine zavisi od: vremena vožnje na domaćim putevima, vrste motornog vozila, i dozvoljene ukupne mase količine izduvnih gasova vozila.

Učesnicima u drumskom saobraćaju se nalaže opreznost u vožnji, pogotovu ako je u pitanju vreme praznika i vikenda. Podaci Glavnog statističkog ureda RP o broju smrtnih slučajeva učesnika u saobraćaju su upozoravajući.Inspektori Inspekcije putnog transporta obavljaju svoje dužnost na osnovu Zakona o drumskom prevozu i proveravaju usklađenost obavljenog transporta sa odredbama Zakona. Objašnjenja da nema vidljivih obaveštenja gde je moguće kupiti vinjetu i sl. se ne uvažavaju.

Vozači autobusa i kamiona koji rade 4 sata u noćnoj smeni od 24:00 do 04:00 ne mogu da rade neprekidno duže od 10 sati.

U slučaju kada je potrebna pomoć na putu, treba kontaktirati „Starter Breakdown Service” (telefoni: (061) 8319800 ili (mobilni): + 48600222222, + 48609222222).

VAŽNO: 01.07.2011. stupile su na snagu izmene Zakona o javnim putevima kojima je promenjen način plaćanja za korišćenje određenih deonica domaćih puteva za vozila ukupne mase veće od 3,5 tona (sa ili bez prikolice) i autobuse. Korisnici su u obavezi da se pre korišćenja mreže magistralnih puteva registruju u elektronskom sistemu za korišćenje. Nepridržavanje ove obaveze povlači rigorozne novčane kazne. Više informacija o registraciji i spisak deonica puteva za koje se plaća korišćenje mogu da se nađu na sajtu www.viatoll.pl.
Opravku kola je moguće platiti samo u kešu. Takođe, može se kontaktirati i Polski Zwiazek Motorowy (Polish Motoring Union). Tel: (022) 9637. Plaćanje kreditnom karticom je moguće samo ako je vlasnik vozila član Međunarodnog auto-moto saveza (FIA) ili Međunarodne turističke asocijacije (ITA).

Ukoliko se koristi taksi, taksi stanice su uobičajeno označene (TAXI). Iz bezbednosnih razloga, najbolje je naručiti taksi telefonom ili sa recepcije hotela. Ukoliko je u pitanju vožnja van grada (međumesna), noćna vožnja, tokom praznika ili nedeljom, tarifa je dva puta veća. Noćna tarifa se primenjuje u vremenu od 22:00 do 06:00.

BEZBEDNOST

U Poljskoj je zbog je aktuelno pitanje bezbednosti u saobraćaju. Bezbednost na putevima je rezultat kumulativnog dejstva tri faktora: ljudskog (ponašanje vozača, veština upravljanja vozilom, zdravstveno stanje, način vožnje), starosti i tehničkih karakteristika vozila (prosečan vek starosti automobila u Poljskoj je 14 godina) i infrastrukture ( dobru mrežu puteva imaju Malopolsko vojvodstvo i Šlezija). Prema statističkim podacima, u 2009. godini je u saobraćajnim nesrećama poginulo 4.572 osobe (najviše na nivou EU), što upućuje na neophodnost pojačane pažnje u vožnji.

U slučaju kontakta sa službenim licem, ne rukovoditi se jedino vidljivim bedzom, već tražiti i oficijelnu legitimaciju (registrovali smo problem prevara naših građana).
Kontakt telefon policije je broj 997.

Na zajedničku inicijativu ministarstava za sport i turizam RP, Ureda za strance i Glavne policije uspostavljena je posebna telefonska linija ( safety hotline) za pomoć turistima koja funkcioniše od 10:00 do 22:00 časa. Zaposleni pružaju informacije na engleskom, nemačkom i ruskom jeziku.

Ukoliko se poziv upućuje sa fiksnog telefona, koriti se broj 0800 200 300. Sa mobilnog telefona treba zvati broj 0 608 599 999.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne preporučuje se konzumiranje vode iz javnog vodovoda.
Za pomoć se može obratiti državnim i privatnim klinikama. Za pružanje zdravstvenih usluga cene su fiksne i izdaje se račun. Sa Poljskom je na snazi „Sporazum između FNRJ i NRP o saradnji u oblasti zaštite narodnog zdravlja” iz 1957. godine. Da bi se primenile odredbe, osiguranik treba da poseduje potvrdu da je zdravstveno osiguran i da će Republički zavod za zdravstveno osiguranje snositi troškove lečenja u Poljskoj (po pravilu, naši građani ne poseduju potvrdu).

NOVAC

Poljska novčanica je zlota (u metalu: apoeni su od 1,2 i 5 zlota, kao i 1,2,5,10,20,50 groša. Banknote: 10,20,50100 i 200 zlota). Novac je najbolje menjati u bankama ili menjačnicama (u hotelima, na aerodrumima, železničkim i autobuskim stanicama kurs zlota je znatno viši u odnosu na ostale valute). Kreditne kartice se prihvataju i ne postoji vremenski limit za korišćenje kartica. Gubitak/krađu kreditne kartice trebalo bi odmah prijaviti na telefon: (4822) 5153150 ili 5153000 (otvorena linija 24 sata).
U slučaju da je potrebna medicinska pomoć, kontakt telefon je 999.

OSTALO

U R. Poljskoj je 15. novembra 2010. stupio na snagu Zakon o zabrani pušenja. Pušenje je zabranjeno u zdravstvenim ustanovama, školama, železničkim stanicama, aerodromima, autobuskim i tramvajskim stajalištima, mestima od kulturnog značaja, sredstvima javnog prevoza, centrima za rekreaciju i sportskim objektima. U slučaju nepoštovanja zabrane prekršajna kazna je 500 zlota (125 evra). Prilikom ulaska u restorane treba obratiti pažnju da li je na vidno mesto stavljen znak zabrane pušenja i u tom smislu se i ponašati.
Prosečna temperatura u julu je 19 stepeni, mada ima dosta sunčanih dana kada temperatura dostiže i 30 stepeni. Najbolje vreme za upražnjavanje zimskih sportova je između januara i marta. Vremenski podaci mogu se naći na sajtu: http://www.onet.pl
Pre napuštanja Poljske, može e tražiti povraćaj PDV uz uredno prezentirane račune.