Novi Zeland je zemlja „pridošlica“ tako da su svi osim domorodaca Maora, došli u potrazi za boljim životom.

Ukoliko si uplašen od života i bežiš od njega, potrebno je, ako želiš da promeniš to, da napraviš jedan korak – korak u nepoznato. Možda možeš najpre da zastaneš i zapitaš sebe da li si spreman za taj korak. Da li si spreman da zaista rizikuješ? Ukoliko si spreman, rizikuj malo. Ukoliko nisi, i to je u redu. Možeš da sačekaš svoj trenutak za rizik. (Danijela Stojanović).

Zašto Novi Zeland?

  • besplatno ili povoljno zdravstvo,
  • dobre javne službe,
  • mogućnost lakog nalaženja posla (naročito za zanimanja koja su na listi onih koja fale Novom Zelandu),
  • prijateljski nastrojeni ljudi,
  • odsustvo korupcije, jaka ekonomija,
  • prirodne lepote, povoljna klima,
  • bezbednost.

Iako Novi Zeland ima prilično stroge imigracione zakone, niska nezaposlenost i manjak kvalitetne radne snage omogućuju mnogim ljudima iz čitavog sveta da se oprobaju u dobijanju radne dozvole i trajnom preseljenju u ovu državu.

Proces zna biti dugotrajan i komplikovan.

Prva i osnovna stvar koju 99% ljudi mora napraviti ukoliko žele raditi i živeti na Novom Zelandu je – dobiti ponudu za posao. To znači da morate naći poslodavca koji je voljan da vas zaposli za stalno i malo da se pomuči sa svom papirologijom.

Kako naći poslodavca?

Tu su tri osnovna načina.

1. Odlazak na Novi Zeland s turističkom vizom

Ova varijanta je riskantna iz sledećih razloga:

• Pri dolasku na Novi Zeland morate imati povratnu avionsku kartu. Ne smete biti sumnjivi službenicima koja vas može satima ispitivati, gledati Fejsbuk poruke, mejlove i dr.
• Vremensko ograničenje: imate samo tri meseca kako biste našli poslodavca koji je spreman da vam da ponudu za posao, jer turistička viza traje ta tri meseca. Iako, postoji opcija produžavanja vize na dodatnih 6 meseci i to zahteva nešto truda.
• Nemate mogućnost dokazivanja na poslu jer ne smete legalno raditi na Novom Zelandu sa turističkom vizom.

Mada, dosta ljudi iz Srbije koji trenutno žive na Novom Zelandu su upravo došli sa ovom varijantom.

Ako se odlučite na ovu opciju – budite oprezni, nemojte uz sebe nositi nikakvu dokumentaciju na osnovu koje bi se moglo naslutiti da ćete tražiti posao i pokušati da ostanete.

2. Pronalazak posla preko interneta

Za sve koje ne žele (ili ne mogu da priušte zbog novca ili obaveza) otići na drugi kraj sveta, postoji još jedna mogućnost – naći posao pre samog odlaska na Novi Zeland.

Tu je jako važno imati neko od zanimanja koja su deficitarna, a to se prvenstveno odnosi na zanatlije koji nedostaju na Novom Zelandu. Popis deficitarnih zanimanja možete pronaći OVDE.

Procedura je ista kao kad tražite posao u svojoj zemlji – čitajte oglase, napravite CV i krenite sa slanjem. I nemojte stati dok ga ne nađete.

Poslovi se traže preko dve najpopularnije stranice: seek.co.nz i trademe.co.nz.

3. Imigracioni agent

Najsigurnija, ali neretko i dugotrajna/skupa varijanta je uzimanje imigracionog agenta koji će vam pomoći u pronalasku posla i papirologije oko dobivanja radne dozvole.

PAPIROLOGIJA

Kada imate ponudu za posao, obavili ste 90% posla. Sledeći koraci su:

POSLODAVAC:

• ispuniti INZ 1113 obrazac
• oglasiti posao i prvo ga ponuditi Novozelanđanima
• ponuditi vam posao i složiti ugovor

VI:

• ispuniti INZ 1015 obrazac
• platiti prijavu (270$)
• obaviti medicinski pregled i ispuniti obrazac INZ 1007
• doneti potvrdu o nekažnjavanju, prevedenu na engleski
• doneti prevedenu diplomu i dokaze o iskustvu za traženi posao
• imati službenu ponudu za posao od poslodavca sa svim informacijama

To znači – ako dolazite na Novi Zeland u potragu za poslom, ne bi bilo loše izvaditi potvrde o nekažnjavanju i diplomu, i obavezno prevesti. Isto tako, možda ne bi bilo loše da ih ostavite kući kako vam ih ne bi našli na granici, pogotovo ako dolazite na turističku vizu, pa onda angažujte nekog da vam pošalje te potvrde poštom.

Kada imate radnu dozvolu, partner i deca mogu doći na osnovu vaše radne vize.

U slučaju dobijanja radne vize, morate sve vreme raditi za istog poslodavca.

Nakon nekog vremena možete i aplicirati za residence vizu, koja vam omogućuje ostanak na Novom Zelandu i slobodu traženja drugih poslova, ali to je već neka druga priča…

Za preciznije detalje i ostale mogućnosti dobivanja vize, posetite ovaj LINK.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here