Alžir – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Informacije o Alžiru

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima pasoša Republike Srbije potrebna je viza koja se pribavlja u Ambasadi Alžira u Beogradu. Nosiocima diplomatskih i službenih pasoša RS alžirska viza nije potrebna. Polisa zdravstvenog osiguranja nije neophodna, ali se preporučuje. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja je 6 meseci, a rok važenja pasoša radi regulisanja boravka je 6 meseci od dana apliciranja za vizu.

Dozvoljeno je unošenje gotovog novca u razumnoj količini, za potrebe smeštaja, ishrane i lokalnog transporta. Suma novca koja se unosi prijavljuje na graničnom prelazu o čemu se izdaje potvrda koja služi i prilikom iznošenja novca. Ne može se izneti veća suma od sume prijavljene pri ulasku.

Može se uneti 1 l alkoholnog pića i 1 karton cigareta. Zabranjeno je unošenje bilo kakvog oružja, uključujući i lovačko.

Životinje se mogu uneti uz potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarskoj potvrdi o zdravstvenom stanju.

TRANSPORT

Međunarodni aerodromi nalaze se u Alžiru, Oranu, Anabi, Setifu i Konstantinu, dok su brojni gradovi u unutrašnjosti zemlje povezani lokalnim avio saobraćajem.

Železnički saobraćaj je razvijeniji u severnim delovima zemlje, prema Sredozemnom moru, dok se prema jugu uglavnom koristi autobuski saobraćaj.

Putna mreža je relativno dobro razvijena posebno u severnim delovima zemlje, pri završetku je izgradnja auto puta istok (granica sa Tunisom)-zapad (granica sa Marokom) koji je već pušten u promet na 95% trase.

Za upravljanje motornim vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Žandarmerijske kontrole na putevima su veoma česte, a sankcije za prekršaje stroge.

BEZBEDNOST

Alžir je država koja ima značajno iskustvo u borbi protiv unutrašnjeg terorizma i islamskog radikalizma. Iako je intenzitet terorističkih aktivnosti, posebno u gradovima, poslednjih godina praktično iskorenjen, još uvek se registruju povremeni teroristički napadi ograničenog dometa koji su prvenstveno usmereni protiv snaga reda – policije, žandarmerije i vojske.

Na određenim lokalitetima u većim gradovima prisutan je ulični kriminal, koji dobija agresivnije forme u večernjim časovima. Stranci koji dolaze u gradove na kraći period i pridržavaju se opštih mera opreza, nemaju osnova za ozbiljniju zabrinutost. Za duži boravak, naročito u unutrašnjosti zemlje, poželjno je dobro se raspitati o aktuelnoj situaciji pre polaska. Preporučuje se poseban oprez u južnim delovima zemlje, posebno u graničnim područjima. Ne preporučuju se neorganizovana individualna putovanja.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zdravstvena situacija je generalno dobra iako sistem pružanja zdravstvenih usluga nije na zadovoljavajućem nivou. Nema epidemija niti potrebe za vakcinisanjem.

Sanitarna situacija je nešto lošija u većim gradovima zbog prenaseljenosti i neadkvatnih sistema i instalacija.
Domaće stanovništvo koristi vodu iz vodovoda, ali stranici uglavnom piju flaširanu vodu.

U slučaju zdravstvenih tegoba,, potrebno je kontaktirati državne bolnice ili privatne ordinacije, cena pregleda je 6 do 8 evra.

NOVAC

Zvanična valuta je alžirski dinar. Zvanični kurs za 1 evro iznosi oko 119 alžirskih dinara. Postoji i paralelni kurs koji je oko 40% viši ali zamena deviza za lokalnu valutu van zvaničnih mesta, banaka i menjačnica je kažnjiva i sankcioniše se.

Cena javnog prevoza je 20 dinara, zajedničkog taksija 30, pojedinačnog 300-400 i više, zavisno od distance. Karta za voz košta oko 1.250 dinara za 450 km (do Orana).

KLIMA

Klima varira od mediteranske do saharske. Na severu zime su kišne i prohladne, a leta topla i suva. Klima uz obale Mediterana je blaža zbog blizine mora. Istok Alžira karakterističan je po više padavina nego zapad. Od južnog podnožja Atlasa počinje bezvodno područje, suvo i tropsko sa velikim temperaturnim odstupanjima koje se kreće od 36 C° danju do 5 C° noću.

OSTALO

U skladu sa običajima koji važe u muslimanskim zemljama, potrebno je uskladiti ponašanje i navike, posebno u odevanju i tokom Ramazana.

Srbija-Alžir-udaljenost
Srbija-Alžir

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing