Amsterdam redukuje “kanabis-turiste”

Amsterdam redukuje “kanabis-turiste”

Gradonačelnica Amsterdama, ekološkinja Femke Halsema, predložila je da se turistima zabrani poseta gradskim “kofišopovima” gde se poslovično pre svega prodaje i konzumira marihuana.

Izvor: Beta/Foto: Pixabay

Ona želi da smanji “privlačnost Amsterdama kao odredišta za turizam uz meku drogu”, napisala je u pismu upućenom u petak svom gradskom veću.

“Poslednjih godina videli smo da se potražnja za kanabisom u Amsterdamu izuzetno povećala”, rekla je Halsema u intervjuu za javnu televizijsku stanicu NOS.

“To je uglavnom zbog povećanja broja turista“, dodala je ona i navela da su neki od njih “kanabis-turisti” koji u Amsterdam dolaze isključivo da bi konzumirali tu drogu.

Ti “kanabis-turisti” izvor su nevolja za centar grada, rekla je gradonačelnica.

“Amsterdam je međunarodni grad i želimo dobrodošlicu turistima, ali voleli bismo turiste koji dolaze zbog bogatstva grada, njegove lepote, kulturnih institucija”, rekla je holandskoj javnoj televiziji.

Po podacima Ministarstva zdravlja, Holandija ima 570 “kofišopova”, a po podacima Amsterdama, u tom gradu ih je 166, ili 30 odsto svih u Holandiji.

Od 1970-ih godina holandska vlada toleriše te radnje koje prodaju kanabis, ali su proizvodnja kanabisa i snabdevanje njime, međutim, ilegalni.