Argentina – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Šta je Transportna zajednica i kakav je njen značaj za Srbiju?

Sedište Stalnog sekreterijata Transportne zajednice otvoreno je u Beogradu polovinom septembra 2019. godine i predstavlja prvu međunarodnu instituciju u...

Bugarski pasoš srpskim državljanima propusnica u bolji život

Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i...

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...
Marketing

Informacije o Argentini

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Srpskim državljanima, nosiocima običnih pasoša, nije potrebna viza za turističku posetu i boravak u Argentini do 90 dana. Više na strani viznog režima Srbije.

TRANSPORT

Međunarodni aerodrom u Argentini je Ezeiza u Buenos Ajresu. Buenos Ajres je i glavna argentinska međunarodna luka.

Železnička mreža je dobro organizovana u Provinciji Buenos Ajres. Transport unutar Argentine je u principu bezbedan i dobro organizovan, sa domaćim letovima i razvijenom mrežom autobuskih linija. Putevi u celoj zemlji su dobri. Za vožnju u Argentini starni državljani moraju posedovati međunarodnu vozačku dozvolu.

BEZBEDNOST

U Provinciji Buenos Ajres (obuhvata gradove Mar del Plata, La Plata, Baija Blanka, ali ne i sam grad Buenos Ajres) 5. aprila 2014. godine uvedeno je vanredno stanje zbog pogoršanja bezbednosne situacije. Građanima Srbije koji putuju ili borave na teritoriji Provincije Buenos Ajres preporučujemo da izbegavaju kretanje u kasnim satima, da se kreću u grupama, da sa sobom ne nose stvari od vrednosti, kao i da nose kopije putnih isprava. U slučaju bilo kakvih problema, molimo građane da se jave policiji na broj telefona 911.

Ambasadu Republike Srbije moguće je kontaktirati telefonom (+54 4812 9113) ili putem sajta, na kome se mogu pronaći i obaveštenja o bezbednosti građana tokom boravka u Argentini.
Naši građani koji borave u Provinciji Buenos Ajres mogu se za eventualnu pomoć u hitnim slučajevima obratiti i počasnom konzulu R. Srbije, gospođi Ljiljani Milović (+54 0110 483 602 657).

U gradu Buenos Ajresu bezbednosna situacija nije alarmantna, ali građanima preporučujemo da se, iz predostrožnosti, strogo pridržavaju pomenutih mera bezbednosti.

Najveću pretnju predstavljaju saobraćajne nesreće izazvane nepoštovanjem saobraćajnih znakova, pravila i prebrzom vožnjom.

U blizini granica sa Brazilom i Paragvajom ima kriminalnih grupa koje se bave švercom.

U Buenos Ajresu i drugim većim gradovima česte su demonstracije koje su u principu nenasilne, ali se blokiraju ulice i veće raskrsnice, što često izaziva zastoje u saobraćaju. Povremeno ima sukoba između demonstranata i policije, u kom smislu je preporučljivo preduzimati uobičajene mere predostrožnosti i izbegavati takvu vrstu skupova.

Kriminal u Buenos Ajresu i većim gradovima je na nivou uobičajenom za velike gradske centre. Povremeno se dešavaju i tzv. „ekspres kidnapovanja”, gde se žrtva primorava da da sav novac koji ima kod sebe i koji može da izvadi iz automata preko bankovne kartice. Nije preporučljivo da maloletna deca i adolescenti putuju sami. Pasoše i sve vredne stvari trebalo bi držati u hotelskom sefu i sa sobom nositi fotokopiju putne isprave. U javnom gradskom prevozu treba preduzimati uobičajene mere predosrožnosti u vezi sa dzeparenjem i krađom.

U okviru Argentinske federalne policije deluje Policijska turistička jedinica, kojoj se prijavljuje kriminal protiv turista. U Buenos Ajresu, ova jedinica se nalazi u ulici Corrientes 436, tel: 4346 5748 (pozivi iz Buenos Ajresa) i 0800 999 5000 (pozivi iz ostalih delova zemlje). Broj telefona policije u Buenos Ajresu je 911.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Srbija i Argentina nemaju ugovor o međusobnom zdravsvetnom osiguranju svojih građana, pa se preporučuje putno zdravstveno osiguranje.

Jedna od kvalitetnijih bolnica u Buenos Ajresu je Hospital Alemán (ul. Avenida Pueyrredón 1640, tel. +5411 4827 7000). Opšta sanitarna situacija u Argentini je dobra, uz preporuku da se pije samo flaširana voda. Broj telefona hitne pomoći je 107. Takođe, postoje i državni domovi zdravlja koji su besplatni ( Hospital Fernandez, Hospital Bernardino Rivadavia). Opšta sanitarna situacija u Argentini je dobra, uz preporuku da se pije samo flaširana voda.

NOVAC

Argentinska valuta je pezos, po zvaničnom kursu u bankama, januara 2017. godine iznosi:
1 USD = 16,2 pezosa, 1 EUR =17,3 pezosa. Prihvataju se sve važnije svetske platne kartice. Cena hotelskog smeštaja u Buenos Ajresu u proseku je od 80 do 350 USD. Za ishranu je dnevno potrebno oko 100 USD. Cene taksi prevoza za kraće relacije su oko 5 USD. Posta lekaru u proseku košta od 20 USD do 100 USD.

OSTALO

Nema posebnih karakteristika u vezi sa običajima u Argentini, koji su slični evropskim. Raspored godišnjih doba u Argentini je u skladu sa njenim geografskim položajem na južnoj hemisferi, sa četiri godišnja doba, relativno blagim zimama i letima sa visokom temperaturom i visokim procentom vlage.

Srbija-Argentina
Srbija-Argentina udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Ambasade Srbije

Albanija Alžir Angola Argentina Australija Austrija Azerbejdžan Belorusija Belgija Bosna i Hercegovina Brazil Bugarska Kanada Kipar Kina Kongo, Demokratska Republika Hrvatska Kuba Češka Danska Egipat Etiopija Finska Francuska Nemačka Grčka Mađarska Indija Indonezija Iran Irak Izrael Italija Japan Kazakhstan Kenija Koreja, Južna Kuvajt Liban Libija Severna Makedonija Meksiko Crna Gora Maroko Mjanmar Holandija Nigerija Norveška Poljska Portugalija Rumunija Rusija Saudijska Arabija Slovačka Slovenija Južna Afrika Španija Švedska Švajcarska Sirija Tunis Turska Ukrajina Ujedinjeni arapski Emirati Velika Britanija Sjedinjene američke države Vatikan - Sveta Stolica Zambija

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Zahtev za...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing