Australija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Šta je Transportna zajednica i kakav je njen značaj za Srbiju?

Sedište Stalnog sekreterijata Transportne zajednice otvoreno je u Beogradu polovinom septembra 2019. godine i predstavlja prvu međunarodnu instituciju u...

Bugarski pasoš srpskim državljanima propusnica u bolji život

Da bi se domogli posla i pristojnijeg života u nekoj od zemalja EU, stekli pravo na besplatno studiranje i...

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...
Marketing

Informacije o Australiji

Ulazak i izlazak iz zemlje

Državljani Srbije podležu obavezi pribavljanja vize pre ulaska u Australiju.

Zahtev za vizu podnosi se imigracionom odelenju Ambasade Australije u Beogradu, ul. Vladimira Popovića br.38-40, 8. sprat, 11070 Beograd. T. (011)3303400; F. (011) 3303409; e-mail: immigration.belgrade@dfat.gov.au.

Pre ulaska u zemlju, svi putnici su u obavezi da popune tzv. “dolazeću putnu kartu” i pokažu na uvid pasoškoj kontoli i cariniku.
Bliži podaci: www.customs.gov.au/webdata/resources/files/GuideForTravellers.pdf
Ne postoji ograničenje u vezi sa unošenjem novca, ali iznosi u protivvrednosti 10.000 AU$ moraju se prijaviti.
Preporuka je da se tokom boravka obezbedi putno osiguranje koje pokriva troškove krađe, gubitka, nesreće ili medicinskih problema.

Dozvoljeno unošenje po osobi 2,5 l alkoholnih pića, 250 cigareta, ili 250 gr cigara ili dr. duvanskih proizvoda. Ostala bescarinska roba može se uneti u protivvrednosti do 900,00 AU$ za odrasle i 450,00AU$ za decu.

Zabranjeno je unošenje droga, steroida, oružja, vatrenog oružja, i zaštićenih životinjskih vrsta. Takođe je zabranjeno unositi svežu ili pakovanu hranu, voće, jaja, meso,biljke, kožu i krzno.

Unošenje lekova za ličnu upotrebu podleže proveri. Preporuka je da se obezbedi recept, odnosno, potvrda lekara sa dijagnozom. Lista lekova koji se ne smeju unositi, ili podležu posebnom režimu nalazi se na veb sajtu Ministarstva zdravlja:http://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/general-guidance-for-travellers-bringing-medicines-to-and-from-australia.

Za unos životinja potrebna je prethodna dozvola od strane karantina Australije. Srbija pripada 4. grupi zemalja, prema kojoj boravak životinje u karantinu varira, u zavisnosti od zahteva.

Informacije: www.daff.gov.au/aquis/cat-dogs/countries/cat4?name=Serbia

Transport

Međunarodni aerodromi i luke: Sidnej, Melburn, Brizbejn, Pert, Kerns. Razvijena mreža nacionalnih i regionalnih aerodroma. Nacionalni avio prevoznici: “Quantas”, “Jetstar”, “Virgin Blue”.
Železnička mreža je odlična. Najpoznatiji pravci: “IndianPacific”, 4352km, od Perta do Sidneja www.railaustralia.com.au/indianPacific.php i “The Ghan”, 2979 km, od Adelaide do Darvina. www.railwayaustralia.com.au/theGhan.php

Nacionalni autobuski prevoznik je “Greyhound”. Javni gradski prevoz je dobar, a razvijena je i mreža rent-a-kar agencija.

Vozi se levom stranom puta. Maksimalno ograničenje 60km/čas, odnosno, 50km/čas u gradovima i naseljima. 110km/čas na autoputevima. Vezivanje sigurnosnih pojaseva obavezno. Za motocikliste i bicikliste obavezno nošenje kacige.

Prihvata se važeća nacionalna vozačka dozvola zemlje (iste kategorije), uz istovremenu obavezu nošenja međunarodne vozačke dozvole.

Razvijena mreža saaobraćajnih skrivenih kamera na putevima.

Tokom nacionalnih praznika, važi pravilo oduzimanja dvostukih saobraćajnih bodova (double demerit points). Za prekoračenje brzine do 10 km sledi novčana kazna od 84,00 AU$ i 1 kazneni bod, preko 20 km, novčana kazna od 422,00 AU$ i 4 kaznena poena.

Bezbednost

Za sve situacije ugrožavanja bezbednosti pozvati “000”. Na javnim plažama prisutne patrole dobrovoljnih spasilaca, od oktobra do aprila, bezbedni delovi za plivanje obeleženi žutim zastavicama. Potencijalni rizici i lista preporuka za ličnu bezbednost: http://www.australia.com/articles/tips_hazards.aspx

Zdravstvena situacija

Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje.

Novac

Nacionalna valuta je australijski dolar, AUD. U maju 2010. 1AUD = 0.6730 EUR; 1 AUD=0.8500 USD. Za konverziju valuta videti: www.travelex.com.au

Cene prosečnog obroka u restoranu 15-30,00 AU$, pića 3,00-6,00 AU$, prenoćišta 100-200,00 AU$, poseta lekaru opšte prakse, 50,00AU$. Benzin 1,10 AU$.

Ostalo

Nacionalni telefonski kod: +61.
Elektična struja je napona 220-240V, AC 50 Hz. Potreban adapter za električne aparate. Klima varira u zavisnosti od lokacije na kontinentu, od vruće i tropske na severu, do hladne i snežne, na jugu. U većem delu kontinenta letnji meseci su decembar, januar i februar, a na tropskom severu, kišna sezona. Australijska zima je od juna do avgusta sa, generalno, blagom klimom, ali sa snegom u južnim planinskim krajevima i suvim, sunčanim danima u severnim državama. Zaštita od sunca i vrućine je obavezna, preporuka je da se nosi šešir, košulja i krema za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom +30.

Australija ima tri vremenske zone: istočno standardno vreme (EST) za države Kvinslend, Novi Južni Vels i Viktorija, centralno standardno vreme (CST), za Severnu teritoriju i Južnu Australiju i zapadno standardno vreme (WST), za Zapadnu Australiju.
Turističke agencije: Harvi vorld (www.harveyworld.com.au), Flajt centar (flightcentre.com.au) i Travel sin (www.travelscene.net.au)

Srbija-Australija
Srbija-Australija udaljenost

Marketing
Marketing

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Ambasade Srbije

Albanija Alžir Angola Argentina Australija Austrija Azerbejdžan Belorusija Belgija Bosna i Hercegovina Brazil Bugarska Kanada Kipar Kina Kongo, Demokratska Republika Hrvatska Kuba Češka Danska Egipat Etiopija Finska Francuska Nemačka Grčka Mađarska Indija Indonezija Iran Irak Izrael Italija Japan Kazakhstan Kenija Koreja, Južna Kuvajt Liban Libija Severna Makedonija Meksiko Crna Gora Maroko Mjanmar Holandija Nigerija Norveška Poljska Portugalija Rumunija Rusija Saudijska Arabija Slovačka Slovenija Južna Afrika Španija Švedska Švajcarska Sirija Tunis Turska Ukrajina Ujedinjeni arapski Emirati Velika Britanija Sjedinjene američke države Vatikan - Sveta Stolica Zambija

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Zahtev za...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing