Belgija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Informacije o Belgiji

Ulazak i izlazak iz zemlje

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana (u periodu od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska u Šengen). Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava.

Zbog građana koji podnose zahtev za azil, donekle je pooštrena kontrola na aerodromskim graničnim prelazima. Ukoliko se dolazi u posetu rođacima, potrebno je imati pozivno pismo, overeno u komuni, i 38,00 evra po danu boravka. Policija ne prihvata garancije u novcu koji rođaci donesu i pokažu. U takvim slučajevima, ni intervencija Ambasade ne pomaže (bankarske kartice ne prihvataju se kao dokaz o posedovanju novca).

Na snazi je Zakon o kretanju i boravku stranaca iz 1980. godine, koji propisuje da neće biti dozvoljen ulazak stranca koji, između ostalog, ne raspolaže odgovarajućom putnom ispravom i vizom, kada je potrebna (na pr. priključenje porodici), ne poseduje dokumenta kojima dokazuje svrhu i dužinu planiranog boravka, povratnu kartu, odgovarajuća novčana i druga sredstva – 50 evra po danu(bankarske kartice ne prihvataju se kao dokaz o posedovanju novca), kada je u pitanju hotelski smeštaj, odnosno, 38 evra po danu ukoliko je smeštaj kod porodice ili prijatelja.

Potrebno je, ali nije obavezno, prijaviti unošenje novca ukoliko se radi o većoj sumi (nije precizirano).

U zavisnosti od tipa boravka, može biti zatražen i dokaz o uplaćenom zdravstvenom osiguranju.

Korisni telefoni:

  • Policija: 101
  • Incident, agresija: 112 (evropski SOS poziv)
  • Policija na aerodromu Brussels Airport (Zaventem): +3227096700
  • Policija na briselskom čarter aerodromu Brussls South Charleroi Airport (Gosselies): +3271251860
  • Centralna briselska policija: Rue du Marché-au-Charbon 30, tel. +322/279-79-79.

Transport

U Belgiji postoji 6 aerodroma za međunarodni saobraćaj – Brussels Airport (Zaventem), Brussels South Charleroi Airport (Gosselies), Liège Airport (Bierset), Ostend Bruges Airport (Ostende), Antwerp Airport (Deurne), Kortrijk-Wevelgem International Airport (Wevelgem).

Glavna luka je Ostende (Oostende).

Svi veći gradovi u Belgiji su povezani savremenom mrežom auto-puteva.

Vozačka dozvola Srbije na novom obrascu može da se koristi u tranzitu kroz Belgiju i za vreme privremenog boravka u Belgiji (najviše tri meseca), uz međunarodnu vozačku dozvolu, ili bez nje. Preko tog roka, nosilac dozvole, ukoliko podnosi zahtev za boravak u Belgiji, u obavezi je da dozvolu zameni za belgijsku kod nadležnog opštinskog organa.

Ograničenje brzine je 120 km/h na autoputevima, 90 km/h u blizini naseljenih mesta, 70, odnosno 50 km/h u gradu. Najčešće kazne su za nepropisno parkiranje (nekoliko desetina evra i više), prebrza vožnja (od nekoliko desetina do 200 EUR), prelazak na crveno svetlo (150 evra i više) itd.

Bezbednost

Vlada Kraljevine Belgije je, 22.1.2018. godine, nakon izvršene procene OSAM (koordinacionog tela za procenu pretnji), donela odluku da se nivo opasnosti od terorizma spusti sa trećeg na drugi stepen upozorenja. Stepen opasnosti ostaje na trećem nivou samo za pojedine institucije.

Nakon više terorističkih napada u Briselu, koji su se dogodili 22. marta 2016. godine, još uvek se primenjuju povećane mere bezbednosti u Belgiji. Nivo opasnosti od terorističkih napada je spušten sa četvrtog na treći stepen upozorenja. Ovaj nivo podrazumeva „ozbiljnu pretnju” od terorističkog napada. Vojne i policijske snage su i dalje prisutne na ulicama Brisela i štite sve značajnije objekte u gradu.

Linije gradskog saobraćaja (autobuski i tramvajski prevoz) u Briselu funkcionišu redovno. Linije metroa rade uz pojačano prisustvo snaga bezbednosti. Vozovi iz Brisela saobraćaju redovno prema Parizu, Kelnu i Amsterdamu, uz pojačane mere kontrole. Aerodrom Zaventem funkcioniše sa smanjenim kapacitetom.

Belgijske vlasti savetuju građane da izbegavaju mesta javnih okupljanja (koncertne dvorane, stadione, tržne centre) i da prate uputstva nadležnih belgijskih organa.

Građanima Republike Srbije koji nameravaju da putuju u Belgiju savetuje se dodatan oprez i praćenje informacija o bezbednosnoj situaciji.

Ambasada Republike Srbije u Briselu prati aktuelnu situaciju i relevantna obaveštenja mogu se dobiti na sajtu Ambasade i na brojeve telefona: +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545, 649-8349, E-mail: embassy.brussels@mfa.rs, veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs”.

Nakon terorističkih napada u Parizu, koji su se dogodili 13. novembra 2015. godine, povećane su mere bezbednosti i u Belgiji. Na železničkim stanicama i aerodromima primetno je pojačano prisustvo belgijskih bezbednosnih snaga, kao i na spoljnim granicama Belgije, posebno sa Francuskom. Trenutno je u Belgiji proglašen treći nivo upozorenja od terorističkih napada, dok je u regionu grada Brisela proglašen četvrti, najviši stepen upozorenja. Belgijske vlasti savetuju građane da izbegavaju mesta javnih okupljanja (koncertne dvorane, stadione, tržne centre, železničke stanice i aerodrome) i da prate uputstva nadležnih belgijskih organa. O funkcionisanju javnog prevoza u Belgiji obaveštenja se mogu dobiti na sajtu www.stib-mivb.be.

Građanima Srbije koji nameravaju da putuju u Belgiju savetuje se dodatan oprez i praćenje informacija o bezbednosnoj situaciji.

Ambasada Republike Srbije u Briselu prati aktuelnu situaciju i relevantna obaveštenja i saveti mogu se dobiti na brojeve telefona: +322 / 647-2652, 647-5781, 649-6545,649-8349,
E-mail: embassy.brussels@mfa.rs, veb sajt: http://www.brussels.mfa.gov.rs
U Briselu ima mnogo dzeparoša, tako da je veoma bitno čuvati svoje lične stvari.

Zdravstvena situacija

Spisak dežurnih bolnica/urgentnih centara se može naći na:
http://www.bruxelles.irisnet.be/fr/citoyens/home/sante/urgences.shtml, ili
http://www.polfed-fedpol.be/org/org_dga_lpa_en.php
Korisni telefoni: Ambulanta, vatrogasci 100
(Detaljnije o korišćenju SOS brojeva: http://www.sos112.be )

Novac

Zvanična valuta je evro. Cena gradskog prevoza u Briselu je 2 evra po vožnji (može se koristiti i za presedanje, u roku od 1 sata), dnevna karta iznosi 6,5 evra, dvodnevna 10 evra, trodnevna 13 evra itd. Prosečna cena jednog obroka po osobi u restoranu je od oko 10-30 evra i više. Cena prenoćišta u prosečnim hotelima se kreće između 70 i 150 evra. Cena zdravstvenih usluga se kreće od oko 20-25 evra (pregled kod lekara opšte prakse) pa na više.

Ostalo

– Sve informacije u vezi sa turističkim boravkom se mogu naći na:
https://visit.brussels/en , ili
international.brussels

Nacionalna turistička agencija:

Bruxelles International – Bruxelles Info Place (BIP)
rue Royale 2, 1000 Bruxelles
Tél. + 32 (0)2 513 89 40
e-mail : tourism@brusselsinternational.be
mice@brusselsinternational.be

Srbija-Belgija
Srbija-Belgija udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing