Блато

Блато

Село Блато налази се 8 км западно од Пирота на путу за Бабушницу, на узвишици званој “Греда”. Село је збијеног типа, састављено од три махале: Церовик, Блато и Лопашница. Ове махале су некада биле три одвојена насеља.

Источно од села је равница која се простире све до Пирота. Јужно од села је мања планина Јасеновица, западно брдо Влковија, а на северу од села је планина Белава. Кроз село протичу Костурска и Пасијачка река, спајањем у селу чине Блатску реку. Изнад махале Церовик налази се врело, тзв. “Томашево врело”, а према селу Костур врело “Бистар”.

Западно од села, на месту званом “Мађилка” постоје остаци римских гробница из 2-3. века нове ере.

Поред села је пролазио римски пут Виа милитарис.

Путни правац: Пирот – Бабушница (М-9)
Удаљеност од Пирота: 8 км

Према попису из 2002. било је 630 становника (према попису из 1991. било је 697 становника). У насељу Блато живи 530 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 46,1 година (45,3 код мушкараца и 47,0 код жена). У насељу има 235 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 2,68.
Ово насеље је великим делом насељено Србима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.

O Пирке Блогер

Знај да те је непријатељ онолико освојио и покорио колико ти је речи потро и својих потурио. Народ који изгуби своје речи престаје бити народ.