Bolivija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Morate pročitati

SAD uvode nove vizne restrikcije radi ograničenja „porođajnog turizma“

Američka administracija objaviće nove vizne restrikcije sa ciljem ograničenja „porođajnog turizma“, po kojem žene dolaze da se porode u...

Ukoliko izgubite pasoš, lakše ćete moći da dođete do novog

Vlada Republike Srbije je saopštila da će građani kojima je ukraden pasoš, ili koji su ga izgubili, moći lakše...

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...
Marketing

Informacije i Boliviji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima Srbije je potrebna viza koja se pribavlja u bolivijskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu. Procedura zavisi od vrste vize koja se traži. Boravak u Boliviji se može produžavati maksimalno do 180 dana u jednoj godini. Najbliža Ambasada Bolivije je u Rimu.

Putnici koji dolaze iz zemalja u kojima vlada žuta groznica moraju pokazati dokaze o vakcinaciji, ostali nemaju tu obavezu. Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali se stranim turistima preporučuje da se osiguraju u zemlji iz koje dolaze.

TRANSPORT

Zbog velike nadmorske visine koja se kreće između 2.000 i 6.000 metara, najpouzdanije transportno sredstvo je avion. U zemlji postoje tri velika međunarodna aerodroma : La Paz, Santa Kruz i Kočabamba i veliki broj malih, sa zemljanom pistom.

Postoje dva glavna železnička pravca: Istočni (1.222 km) koji povezuje zemlju sa Brazilom i Argentinom i Zapadni (2.318 kom) prema Peruu i Čileu. To su ujedno i jedini pravci koji povezuju Boliviju sa morskim lukama u tim zemljama.

Od ukupne putne mreže asfaltirano je 4.600 km, ali se putevima uglavnom koristi samo lokalno stanovništvo.

BEZBEDNOST

U Boliviji je veliki problem ilegalna trgovina narkoticima. Turisti se za svaku vrstu pomoći mogu obratiti lokalnoj turističkoj policiji ili Konzularnoj službi MIP-a (Direccion General de Regimen Consular, tel. 591-2 2408508, consular@rree.gov.bo). Počasni konzul R. Srbije u Boliviji je Žana Petković de Rodrigez (e-mail: petkovic.kuljaca@gmail.com).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Bolivijske zdravstvene ustanove svoje usluge uglavnom naplaćuju u gotovini, a kreditne kartice i čekove ne primaju. Zbog velike nadmorske visine i razređenog vazduha, putnici prilikom dolaska mogu imati problema sa disanjem, osećaj mučnine i slične probleme.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) na dnevnom nivou prati kretanja zdravstvene situacije, posebno u pogledu epidemija, u Boliviji i ostalim zemljama regiona. Rezultati se objavljuju na veb sajtu www.who.int/ith. MD Travel Health objavljuje kompletne zdravstvene preporuke za putnike (www.mdtravelhealth.com).

NOVAC

Bolivijska valuta je bolivijano. Kurs prema dolaru u januaru 2017. godine iznosio 1 USD = 7 bolivijanosa. Nošenje evra treba izbegavati jer ne može da se menja u većini menjačnica, već samo u Centralnoj banci. U Boliviji su prihvaćene najpoznatije kreditne kartice kao što su American Express, Visa, Master Card i druge, uključujući i one koje su naše banke izdale za upotrebu u inostranstvu.

Dnevni troškovi boravka u Boliviji zavise od mesta, ranga hotela i dr. U proseku se kreću između 25 i 50 USD. Zbog pretežno avio prevoza, najveću stavku u troškovima predstavljaju transportni troškovi.

OSTALO

Pored španskog, osnovni jezik za sporazumevanje je engleski, koji se govori na svim značajnijim turističkim punktovima.
Najopširnije i najsveobuhvatnije podatke o turističkim potencijalima Bolivije daje www.colonialvoyage.com

Srbija-Bolivija
Srbija-Bolivija udaljenost

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing