Bolivija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Bolivija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije i Boliviji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima Srbije je potrebna viza koja se pribavlja u bolivijskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu. Procedura zavisi od vrste vize koja se traži. Boravak u Boliviji se može produžavati maksimalno do 180 dana u jednoj godini. Najbliža Ambasada Bolivije je u Rimu.

Putnici koji dolaze iz zemalja u kojima vlada žuta groznica moraju pokazati dokaze o vakcinaciji, ostali nemaju tu obavezu. Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali se stranim turistima preporučuje da se osiguraju u zemlji iz koje dolaze.

TRANSPORT

Zbog velike nadmorske visine koja se kreće između 2.000 i 6.000 metara, najpouzdanije transportno sredstvo je avion. U zemlji postoje tri velika međunarodna aerodroma : La Paz, Santa Kruz i Kočabamba i veliki broj malih, sa zemljanom pistom.

Postoje dva glavna železnička pravca: Istočni (1.222 km) koji povezuje zemlju sa Brazilom i Argentinom i Zapadni (2.318 kom) prema Peruu i Čileu. To su ujedno i jedini pravci koji povezuju Boliviju sa morskim lukama u tim zemljama.

Od ukupne putne mreže asfaltirano je 4.600 km, ali se putevima uglavnom koristi samo lokalno stanovništvo.

BEZBEDNOST

U Boliviji je veliki problem ilegalna trgovina narkoticima. Turisti se za svaku vrstu pomoći mogu obratiti lokalnoj turističkoj policiji ili Konzularnoj službi MIP-a (Direccion General de Regimen Consular, tel. 591-2 2408508, consular@rree.gov.bo). Počasni konzul R. Srbije u Boliviji je Žana Petković de Rodrigez (e-mail: petkovic.kuljaca@gmail.com).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Bolivijske zdravstvene ustanove svoje usluge uglavnom naplaćuju u gotovini, a kreditne kartice i čekove ne primaju. Zbog velike nadmorske visine i razređenog vazduha, putnici prilikom dolaska mogu imati problema sa disanjem, osećaj mučnine i slične probleme.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) na dnevnom nivou prati kretanja zdravstvene situacije, posebno u pogledu epidemija, u Boliviji i ostalim zemljama regiona. Rezultati se objavljuju na veb sajtu www.who.int/ith. MD Travel Health objavljuje kompletne zdravstvene preporuke za putnike (www.mdtravelhealth.com).

NOVAC

Bolivijska valuta je bolivijano. Kurs prema dolaru u januaru 2017. godine iznosio 1 USD = 7 bolivijanosa. Nošenje evra treba izbegavati jer ne može da se menja u većini menjačnica, već samo u Centralnoj banci. U Boliviji su prihvaćene najpoznatije kreditne kartice kao što su American Express, Visa, Master Card i druge, uključujući i one koje su naše banke izdale za upotrebu u inostranstvu.

Dnevni troškovi boravka u Boliviji zavise od mesta, ranga hotela i dr. U proseku se kreću između 25 i 50 USD. Zbog pretežno avio prevoza, najveću stavku u troškovima predstavljaju transportni troškovi.

OSTALO

Pored španskog, osnovni jezik za sporazumevanje je engleski, koji se govori na svim značajnijim turističkim punktovima.
Najopširnije i najsveobuhvatnije podatke o turističkim potencijalima Bolivije daje www.colonialvoyage.com

Srbija-Bolivija

Srbija-Bolivija udaljenost

Simon

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group