Dokumenta, propisi i zakoni

Sticanje državljanstva poreklom

♣ član 7. Zakona glasi: Državljanstvo Republike Srbije poreklom stiče dete: 1. čiji su oba roditelja u trenutku njegovog rođenja državljani Republike Srbije; 2. čiji je jedan roditelj u trenutku njegovog rođenja državljanin Republike Srbije a dete je rođeno na teritoriji Republike...

Maloletnom licu za vađenje pasoša je potrebno

Za maloletna ili poslovno nesposobna lica, zahtev za izdavanje putne isprave podnosi jedan od roditelja, uz pisanu saglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj. Izuzetno putna isprava će se izdati i bez saglasnosti iz stava 1. ovog člana...

Boravak i nastanjenje stranaca

- Zakon o kretanju i boravku stranaca- (''Službeni list SFRJ'' broj 56/80, 53/85, 30/89, 26/90, 53/91 i ''Službeni list SRJ'' broj 24/94, 28/96 i 68/02, “Službeni list Srbije i Crne Gore” broj 12/05 i “Službeni glasnik R Srbije” broj 101/05) Prijava...

Šta za građane znači „beli” šengen

Građani Srbije će u EU moći da borave najduže 90 dana u roku od šest meseci, a oni koji budu uhvaćeni da rade na „crno” podležu readmisiji. Kada Srbija dospe na „belu” šengensku listu, naši građani će moći bez vize...

Sa kojim dokumentima deca putuju u Crnu Goru

Turistička sezona je krenula. Opet ima mnogo pitanja vezana za putovanje maloletnih građana Srbije u Crnu Goru. Kako, sa čime, sa kim...KoZnaZna sajt objašnjava sve na jednom mestu. Starosna granica Dokumenta Punoletni državljani Republike Srbije Važeću ličnu kartu ili važeći pasoš Republike Srbije Maloletna...

Objašnjenja pojedinih turističkih termina (pojmova)

Svi smo se nekada našli u nedoumici šta znači pojedini turistički termini li pojam. Ovde vam dajemo objašnjenje pojedinih ( uglavnom onih koji vam trebaju) turističkih termina/pojmova u turizmu. VILA Smeštajni objekat namenjen letnjem smeštaju gostiju, bez grejanja. Nema recepciju i...

Pozivno i garantno pismo

Pozivno pismo predstavlja poziv od nekog državljanina odredjene zemlje. Ono se najcešće može zameniti rezervacijom hotela (vaučerom). Pozivno pismo predstavlja dokaz da u dotičnoj zemlji nećete spavati na ulici. Rezervacija hotela je ili besplatna, ili jeftina (reda veličine 10-20$), i...

Sticanje državljanstva prijemom

Sticanje državljanstva prijemom regulisano je: √ članom 14. Zakona i glasi: Stranac kome je shodno propisima o kretanju i boravku stranaca odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji može biti, na svoj zahtev, primljen u državljanstvo Republike Srbije, pod uslovom: 1. da je navršio...

Istovremeno podnošenje zahteva za pasoš i ličnu kartu

1. Kada građani istovremeno podnose zahtev za izdavanje biometrijske lične karte i pasoša, potrebno je da prilože: • ličnu kartu ili drugu važeću ispravu – iz koje se može utvrditi identitet podnosioca zahteva; • uverenje o državljanstvu ne starije od šest...

Objašnjenje zakona o državljanstvu Republike Srbije

Narodna skupština Republike Srbije 14. decembra 2004. godine donela je Zakon o državljanstvu Republike Srbije, (''Službeni glasnik Republike Srbije'', br. 135/04) koji je stupio na snagu 29. 12. 2004. godine i čija primena je počela 27. 02. 2005. godine. Danom...
Marketing

Poslednje objave

Aerodrom Morava dobio međunarodni kod, prvi letovi od decembra

Aerodrom "Morava" u Kraljevu dobio je od Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj identifikacioni kod "KVO", a direktor tog aerodroma...
Marketing

Alžir – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Alžira za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Viza je potrebna Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do...

Stranci u Srbiju samo sa ličnom kartom

Dana 12. juna 2010. godine stupa na snagu odluka Vlade Republike Srbije kojom se državljanima zemalja članica Evropske Unije, Norveške, Švajcarske i Islanda omogućava...

Etiopija – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Etiopije za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Zahtev za izdavanje...

Turska – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Turske za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana u periodu od 6...