Zdravlje Estetika CELULIT - izazov modernog života

CELULIT – izazov modernog života

-

Celulit se sastoji od toksina, masti i vode.

Procena stručnjaka je da 85% žena dobije celulit u nekom trenutku tokom života, najčešće u periodima kada dolazi do većih hormonskih oscilacija – poput puberteta ili trudnoće- i to bez obzira na bavljenje sportom i kilograme. Šta je celulit, koji su njegovi uzroci i kako se on može neutralisati ili makar smanjiti?

Da li je celulit bolest?

Ni u medicini jedinstven odgovor na ovo pitanje još nije dat. Sa stanovišta jedne grupe lekara – celulit jeste bolest tkiva, mada bezopasna za opšte zdravlje organizma. Ako prihvatimo ovo mišljenje – utešno je da se od celulita ne umire… ali smo primorane da sa njim živimo.

Prema mišljenima drugih lekara, celulit je samo jedan od “normalnih” načina raspoređivanja masti na ženskom telu, kom doprinosi i estrogen svojom osobinom da zadržava vodu u organizmu. Pored toga žene imaju dva puta više masnog tkiva nego muškarci i samim tim bolju “podlogu” za nastanak celulita.

Zbog čega se javlja celulit?

“Krivica” za celulit, pored određenih genetskih faktora (nasleđena sklonost organizma ka njegovom stvaranju) – definitivno pripada savremenom načinu života. Jedan od dokaza za to je i sama pojava ovog termina. Naime, on se prvi put pominje u radovima američkih autora 70-ih godina 20. veka… Što, priznaćete, i nije tako davno.

Ovi autori ga uočavaju kao poremećaj unutrašnjeg tkiva na nogama (butinama) i zadnjici i to karakterističan za žene. Zanimljivo je i da stručnjaci pretpostavljaju da se celulit u manjoj meri javlja i kod muškaraca, ali se ne vidi – jer je muška koža deblja! Nepravedno, zar ne?

Kako bilo da bilo – način na koji većina žena danas živi i funkcioniše, u stalnoj žurbi i rastrzane između velikog broja obaveza – čini javljanje celulita maltene neizbežnim. Razložićemo ovu tvrdnju na specifične faktore i vidimo kako teče čitav proces:

Glavni uzroci nastanka celulita su:

– Loše navike u ishrani
– Nedovoljno uzimanje vode (minimum bi trebao da bude oko 2 litre dnevno)
– Nepravilno disanje
– Odsustvo odgovarajućih vežbi
– Predugo sedenje
– Napetost
– Zamor
– Cigarete, kafa i alkohol
– Zagađenost vazduha.

Sve ovo utiče na zadržavanje toksina, koje organizam da bi ih što više »udaljio« od vitalnih organa, smešta na periferiju organizma – ispod površinskih slojeva kože.

Šta uraditi?

Neophodno je vratiti normalnu elastičnost i gipkost vezivnom tkivu, osloboditi blokirane sastojke i ukloniti ih. Za koji god kozmetički ili medicinski proizvod da se odlučite uz njega upražnjavajte i:

Pravilnu ishranu

Iz upotrebe potpuno eliminišite hranu i pića koji sadrže konzervanse i veštačke dodatke, masnu hranu, jela sa zaprškama, mleko i mlečne proizvode, sosove i prelive, sirće, margarin, šećer i slatkiše…

Tablete, so, kafu, cigarete i alkohol potpuno izbacite ili redukujte što više možete. Konzumirajte nemasna mesa (piletina, riba), integralne žitarice, crni hleb, kuvana jaja, bareno i dinstano povrće, što više svežeg voća i to na prazan stomak (ako možete konzumirajte isključivo voće do ručka) i tri sata nakon obroka, i obavezno uzimajte sveže povrće uz svaki obrok. Nemojte jesti između obroka.

Tečnost odmah nakon obroka uzimajte u minimalnim količinama (samo gutljaj-dva). Tečnost u većim količinama pijte 3 časa nakon obroka, i do pola sata pre obroka, kao i na prazan stomak (isto je i sa voćem)

Fizičku aktivnost

Preporučuju se vežbe razgibavanja i istezanja, kao i vežbe brzih pokreta (aerobik ili sl.), s tim da one moraju biti takve da se pri vežbanju zadišete i oznojite. Kada se nakon ovakvog vežbanja tuširate – upotrebite lufu.

Unos što više tečnosti

Minimalno 2 litre tečnosti na dan i to nipošto gazirano – preporučuje se obična voda i/ili biljni čajevi bez šećera.

Posebne dodatke tretmanu

Masaže, vežbe pravilnog disanja i opuštanja – predstavljaju odlično rešenje za što bolji uspeh svih anticelulit tretmana.

Pročitajte i ovaj tekst » Anticelulit dijeta

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Najnovije vesti

Srbi pri vrhu liste tražilaca državljanstva u Austriji i Hrvatskoj

Podaci Evropskog zavoda za statistiku EUROSTAT kažu da za državljanstvo neke od zemalja EU najčešće apliciraju Marokanci, Albanci i...

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje većina građana još uvek sprovodi za vreme pandemije novog virusa...

Er Srbija i Viz er odredili termin za nastavak letova sa beogradskog aerodroma

Avio kompanije Er Srbija i Viz er odredile su 13. april kao okvirni datum kada bi mogli da se...

Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto...

Apel našoj dijaspori da ne dolazi u Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vlada u svakodnevnom zasedanju...

Vanredno stanje dan 2, odlazak do aerodroma “Nikola Tesla”

Automobilom ulicama Beograda, autoputem do aerodroma "Nikola Tesla". Drugi dan vanrednog stanja u Srbiji. Dana 17.03.2020. godine obišli smo neke...

Morate pročitati

Srbi pri vrhu liste tražilaca državljanstva u Austriji i Hrvatskoj

Podaci Evropskog zavoda za statistiku EUROSTAT kažu da za...

Kako da izbegnete koronu u prodavnici: Mere koje vas štite od zaraze

Odlazak u nabavku jedna je od retkih stvari koje...

Možda ti se i ovo svidiPOVEZAN
Preporučujemo ti