CELULIT – izazov modernog života

Morate pročitati

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...

Nemačka usvojila novi Zakon o useljavanju koje će važiti i za radnike iz Srbije

Novi nemački zakon o useljavanju olakšaće zapošljavanje građana drugih država, čak i onih koji dolaze iz država koje nisu...
Marketing

Celulit se sastoji od toksina, masti i vode.

Procena stručnjaka je da 85% žena dobije celulit u nekom trenutku tokom života, najčešće u periodima kada dolazi do većih hormonskih oscilacija – poput puberteta ili trudnoće- i to bez obzira na bavljenje sportom i kilograme. Šta je celulit, koji su njegovi uzroci i kako se on može neutralisati ili makar smanjiti?

Da li je celulit bolest?

Ni u medicini jedinstven odgovor na ovo pitanje još nije dat. Sa stanovišta jedne grupe lekara – celulit jeste bolest tkiva, mada bezopasna za opšte zdravlje organizma. Ako prihvatimo ovo mišljenje – utešno je da se od celulita ne umire… ali smo primorane da sa njim živimo.

Prema mišljenima drugih lekara, celulit je samo jedan od “normalnih” načina raspoređivanja masti na ženskom telu, kom doprinosi i estrogen svojom osobinom da zadržava vodu u organizmu. Pored toga žene imaju dva puta više masnog tkiva nego muškarci i samim tim bolju “podlogu” za nastanak celulita.

Zbog čega se javlja celulit?

“Krivica” za celulit, pored određenih genetskih faktora (nasleđena sklonost organizma ka njegovom stvaranju) – definitivno pripada savremenom načinu života. Jedan od dokaza za to je i sama pojava ovog termina. Naime, on se prvi put pominje u radovima američkih autora 70-ih godina 20. veka… Što, priznaćete, i nije tako davno.

Ovi autori ga uočavaju kao poremećaj unutrašnjeg tkiva na nogama (butinama) i zadnjici i to karakterističan za žene. Zanimljivo je i da stručnjaci pretpostavljaju da se celulit u manjoj meri javlja i kod muškaraca, ali se ne vidi – jer je muška koža deblja! Nepravedno, zar ne?

Kako bilo da bilo – način na koji većina žena danas živi i funkcioniše, u stalnoj žurbi i rastrzane između velikog broja obaveza – čini javljanje celulita maltene neizbežnim. Razložićemo ovu tvrdnju na specifične faktore i vidimo kako teče čitav proces:

Glavni uzroci nastanka celulita su:

– Loše navike u ishrani
– Nedovoljno uzimanje vode (minimum bi trebao da bude oko 2 litre dnevno)
– Nepravilno disanje
– Odsustvo odgovarajućih vežbi
– Predugo sedenje
– Napetost
– Zamor
– Cigarete, kafa i alkohol
– Zagađenost vazduha.

Sve ovo utiče na zadržavanje toksina, koje organizam da bi ih što više »udaljio« od vitalnih organa, smešta na periferiju organizma – ispod površinskih slojeva kože.

Šta uraditi?

Neophodno je vratiti normalnu elastičnost i gipkost vezivnom tkivu, osloboditi blokirane sastojke i ukloniti ih. Za koji god kozmetički ili medicinski proizvod da se odlučite uz njega upražnjavajte i:

Pravilnu ishranu

Iz upotrebe potpuno eliminišite hranu i pića koji sadrže konzervanse i veštačke dodatke, masnu hranu, jela sa zaprškama, mleko i mlečne proizvode, sosove i prelive, sirće, margarin, šećer i slatkiše…

Tablete, so, kafu, cigarete i alkohol potpuno izbacite ili redukujte što više možete. Konzumirajte nemasna mesa (piletina, riba), integralne žitarice, crni hleb, kuvana jaja, bareno i dinstano povrće, što više svežeg voća i to na prazan stomak (ako možete konzumirajte isključivo voće do ručka) i tri sata nakon obroka, i obavezno uzimajte sveže povrće uz svaki obrok. Nemojte jesti između obroka.

Tečnost odmah nakon obroka uzimajte u minimalnim količinama (samo gutljaj-dva). Tečnost u većim količinama pijte 3 časa nakon obroka, i do pola sata pre obroka, kao i na prazan stomak (isto je i sa voćem)

Fizičku aktivnost

Preporučuju se vežbe razgibavanja i istezanja, kao i vežbe brzih pokreta (aerobik ili sl.), s tim da one moraju biti takve da se pri vežbanju zadišete i oznojite. Kada se nakon ovakvog vežbanja tuširate – upotrebite lufu.

Unos što više tečnosti

Minimalno 2 litre tečnosti na dan i to nipošto gazirano – preporučuje se obična voda i/ili biljni čajevi bez šećera.

Posebne dodatke tretmanu

Masaže, vežbe pravilnog disanja i opuštanja – predstavljaju odlično rešenje za što bolji uspeh svih anticelulit tretmana.

Pročitajte i ovaj tekst » Anticelulit dijeta

Marketing
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...

Otvoren počasni konzulat Srbije u Antaliji

U prisustvu ministara spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, u Antaliji je otvoren konzulat Republike Srbije na čelu...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing