Čim plate smeštaj, prijave banci krađu kartica: Prevare na “Bukingu” haraju Beogradom

Morate pročitati

Ukoliko izgubite pasoš, lakše ćete moći da dođete do novog

Vlada Republike Srbije je saopštila da će građani kojima je ukraden pasoš, ili koji su ga izgubili, moći lakše...

Putno osiguranje za Crnu Goru

Pred put u inostranstvo potrebno je pribaviti putno osiguranje, jer u koju god zemlju da pođete radi odmora ili...

Turistički aranžmani u inostranstvu ubuduće će se plaćati po zvaničnom srednjem kursu dinara

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara. To je propisano...
Marketing

Turski i arapski turisti odsedaju u srpskoj prestonici, a zatim prijave da im je ukradena kartica. Samo jednoj agenciji ovakvi “turisti” su poslednjih meseci naneli štetu od 8.500 evra.

Vlasnici aparmana čuvajte se – preko “Bukinga” ove godine u Srbiju su počeli da stižu turisti koji provedu nekoliko dana i ne plate smeštaj!

Afera za aferom prati najveći svetski sajt “Buking”, a najnovija je ta da turisti koji putem ovog sajta rezrvišu smeštaj, plate karticom i, kada napuste apartman, svrate do banke i prijave da im je kartica ukradena!

Ovi “turisti” su uglavnom iz Turske i arapskih zemalja, među njima ima i migranata, a samo jednoj agenciji koja u Beogradu izdaje apartmane u poslednjih nekoliko meseci su napravili štetu od 8.500 evra.

– Poslednji slučaj su bila petorica arapskih turista koji su napravili račun od 960 evra – kaže Lidija Radulović iz “Kristal kod apartmana”. – Oni su rezervisali putem “Bukinga” i poslednjeg dana prijavili da im je ukradena kartica. Tog trenutka je banka povukla njihov novac sa našeg računa. Dali smo dokaz da su boravili: foto-kopije pasoša, knjigu gostiju, beli karton, prijavu policiji… Banka je bila neumoljiva i sav novac je vraćen na njihov račun.

U ovoj agenciji su pregledali 15 ovakvih lažnih slučajeva “izgubljenih kartica” i došli do zaključka da se radi samo o “viza” i “master” karticama, da su svi rezervisali putem “Bukinga” i da su svi imali turski ili pasoš neke arapske zemlje.

– Bili smo šokirani kada je to uradio otac koji je kod nas boravio sa ženom i nekoliko dece – ističe Radulovićeva. – Raspitali smo se i shvatili da je to dobro uhodana prevara koja se na neki način legalizuje preko “Bukinga”. Dešava se i situacija da ako je vlasnik smeštaja naplatio rezervaciju, gost prijavi ukradenu karticu, a zatim banka sa računa skine iznos uplaćene rezervacije?!

Ostali rezervacioni sajtovi, osim “Bukinga”, sami naplaćuju gostima noćenje kada vlasnik apartmana javi da je turista stigao i prebacuju pare na račun. U slučajevima kada su gosti prevaranti i prijavljuju lažne zloupotrebe kartica, ispada da “Buking” štiti prevarante.

Desetak evropskih gradova je nedavno zahtevalo od EU da ih zaštiti od rezervacionih sistema koji izdaju “stan na dan” koji su masovnim turizmom ruinirali staro jezgro. Amsterdam, Barselona, Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč su tražili da se zaustave globalne platforme za kratkoročni boravak turista, ali je Evropski sud pravde objavio da se, prema zakonu EU, “rezervacioni sistemi smatraju pružaocima digitalnih informacija, a ne tradicionalnim agentom za nekretnine”.

KINEZI PRAVE LAŽNE REZERVACIJE

Vlasnici beogradskih apartmana su zabeležili i veliki broj “lažnih rezervacija” preko “Bukinga”. Postoji mogućnost otkazivanja sobe bez naplate prve noći, a kineski turisti sve češće zloupotrebljavaju ovu mogućnost. Oni rezervišu po pet-šest apartmana, pa kada se konačno odluče u koji će, ostale otkažu tog jutra kada treba da stignu. “Buking” ni ovo ne sankcionište iako se jasno vidi da je ista osoba rezervisala nekoliko smeštaja za istu noć.

Marketing
IzvorNovosti
Marketing

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Marketing

Vizni režim

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna...

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni pasoši: Nije potrebna viza Maksimalan boravak: 90 dana Mogu...

Odgovori na neka od pitanja koje biste postavili Nemačkoj ambasadi

Dobijamo mnogo Emailova sa pitanjima vezana za Nemačku na koja niste mogli ili niste uspeli da pronađete odgovore. Pa da pokušamo da vam pomognemo...

USA vize dele se na dve osnovne kategorije

USA vize dele se na dve osnovne kategorije: 1. Useljenicke (Immigrant) vize, 2. Privremene (Non-immigrant) vize Useljenicke (Immigrant) vize omogucavaju trazenje USA drzavljanstva nakon sto se ispune...

Počeo sa radom počasni Konzulat u Volosu, Grčka

U hotelu Volos Palas u Volosu, svečano je obeležen početak rada Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom Simeonom Comokosom. Otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali...
- Advertisement -

Više članaka kao ovaj

Marketing