Države pooštravaju restrikcije: Kakva je situacija na granicama?

Države pooštravaju restrikcije: Kakva je situacija na granicama?

Veliki broj zemalja EU odlučio je da pooštri restrikcije na granici kako bi se usporilo širenje kovida-19 i zaustavio porast broja zaraženih mutiranim sojevima.

U Francuskoj će od nedelje biti uvedene nove restrikcije na ulazak u zemlju kako bi se usporilo širenje koronavirusa i „uvoz“ novih sojeva. Sva putovanja izvan EU koja nisu neophodna će biti zabranjena, a zahtevi za testiranjem putnika u okviru bloka biće pooštreni, piše b92.

Nemačka će od nedelje uvesti zabranu na ulazak u zemlju za većinu putnika koji dolaze iz zemalja snažno pogođenih novim mutiranim sojevima. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Irska, Portugal, Brazil, Južna Afrika, Lesoto i Esvantini, a očekuje se da će mere biti na snazi do 17. februara.

Vlasti Portugala su svojim građanima u četvrtak zabranile sva putovanja koja nisu neophodna, a mera će biti na snazi tokom dve nedelje.

U Belgiji su od srede zabranjena sva putovanja iz zemlje do 1. marta, osim u nužnim slučajevima.

Za razliku od ovih zemalja, vlada Italije je u petak saopštila da će od ponedeljka više područja biti klasifikovano kao zone u kojima važi manje restrikcija, uprkos upozorenjima lekara. Nijedan region više neće biti u crvenoj zoni u kojoj važe najstrože mere kada je reč o putovanjima i radu preduzeća.

O Simon

Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: KoZnaZna, Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group