Simon

Napravljene poruke na forumu

Gledanje 1 članaka - 1 do 14 (od 14 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • kao odgovor na: Nostrifikacija diplome u Italiji #15751
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Pozdrav Ana,

    Probaj za početak da se informišeš na ovim adresama. Ambasada Italije u Beogradu i Kulturni centar (čini mi se da neko od njih i vrši nostrifikaciju diplome):

    Ambasada Italije: https://ambbelgrado.esteri.it/Ambasciata_Belgrado/it/
    Italijanski kulturni centar: https://iicbelgrado.esteri.it/IIC_Belgrado/it/
    😉

    kao odgovor na: Šta se dešava kada zevamo? #15740
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Dok sam ovo čitao sigurno jedno 3-4 puta sam zevnuo. 🙂
    Zevanje je zaraza, a?

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15311
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    VAŽNO!!!

    Opet puno mailova oko ulaska-izlaska iz Šengena i brojanje dana boravka. Da li ću prekoračiti boravak u Šengenu? Kako se broji, računa ostanak u Šengenu…….Itd itd…

    BROJANJE ostanka/boravka u Šengen zoni se promenio i glasi (ali bukvalno najlakše da ljudi razumeju):

    Period od 180 dana se računa svakog dana gledajući unazad, i unutar tog perioda se gleda boravak u Šengenu od 90 dana.

    Ako je danas 27.09.2017. godine gledamo unazad 180 dana….

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15307
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Lepo racunas.
    Januar-Jun= 6 meseci – mozes boraviti 3 meseca neprekidno ili u intervalima
    Jul-Decembar = 6 meseci – mozes boraviti 3 meseca neprekidno ili u intervalima.

    I samo se nadovezujes. Moras sama pratiti i voditi racuna.

    U mnogim drzavama shengena mozes uci i van toga. Nekada granicnu policiju mrzi da broji. ALI OPREZ !!! Ako uhvate da ne postujes pravilo onda bude lose!

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15305
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Od aprila 2011. godine do oktobra 2011. godine su tvojih 6 meseci u okviru kojih mozes boraviti tamo 90 dana.

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15302
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Najbolje je da resis problem povratne karte i vratis se na vreme. U najboljem slucaju nista (potrebno mnogo srece da prilikom izlaska/povratka policajca mrzi da se “bakce” sa tobom pa prodjes bez problema). Ali ovo je retkost.

    Ako produzis i jedan dan mogu te staviti na STOP listu i staviti ti odredjenu zabranu.
    Ne vidim razlog da ovo radis za svoju buducnost. Mislim da ti nije potrebno da se igras sa Shengenom.

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15300
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Zdravo”dzejmi91″

    Tvojih 90 dana u 6 meseci poceli su 12.10.2010.g. i traju do 12.04.2011.g. Ne smes da ostanes do maja nego do 12 aprila, bez obzira sto neces iskoristiti svih 90 dana u okviru 6 meseci.

    Novih 90 dana krece ti 13 aprila, pa ti je moj savet vrati se pa opet kreni “po novih” 90 dana.

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15298
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Drago mi je da sam pomogao. Srecno.

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15296
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Državljani zemalja NEČLANICA Evropske unije mogu boraviti u Italiji samo pod sledećim uslovima:

    1. posedovanje važećeg pasoša;
    2. posedovanje ulazne vize (ako se radi o srpskim drzavljanima koji ulaze u Italiju zbog turizma, nije potrebna ulazna viza);
    3. ulaz u Italiju preko jednog od graničnih prelaza;
    4. posedovanje odgovarajuće boravišne dozvole – permesso di soggiorno.

    Strani državljani zemalja nečlanica Evropske unije koji nameravaju boraviti u Italiji zbog posla, turizma (dužeg od 8 dana), studiranja, religioznih motiva, medicinske pomoći ili spajanja porodice moraju imati Permesso di soggiorno – Boravišna dozvola

    Boravišna dozvola – permesso di soggiorno – se može izdati zbog sledećih motiva:
    – turizma,
    – medicinskog lečenja,
    – socijalne zaštite,
    – spajanja porodice,
    – umetničkog,
    – samostalnog,
    – sezonskog ili nesamostalnog rada,
    – političkih razloga (politički begunci),
    – poslovnih i religioznih razloga,
    – studiranja (učenja).

    Najpre se zatraži ulazna viza od italijanskog diplomatsko konzularnog predstavništva (Za tvoj slučaj vidi ovde: http://www.koznazna.com/index.php/2015/11/13/italija-vizni-rezim/ – na stranici imaš sajt i druge informacije).
    S njom, po ulasku u Italiju se mora zatražiti boravišna dozvola (permesso di soggiorno) od – Questura della Provincia – provincijske Policijske Uprave u roku od osam radnih dana (ne računaju se subota i nedelja).
    U slučaju da to ne napravi, stranac će biti proteran iz zemlje.

    Permesso di soggiorno – uglavnom ima isto trajanje kao i viza i po njenom isteku, ako se radi o boravišnoj dozvoli za studiranje ili rad, može se tražiti obnova (zahtev za obnovu se mora predati najmanje trideset dana pre isteka).
    Stranac koji ne zatraži obnavljanje boravišne dozvole i nastavlja da boravi u Italiji, biće izbačen.

    U svakom slucaju, bilo za ulaznu vizu, bilo za boravišnu dozvolu, stranac mora biti u stanju dokazati tri stvari:
    – koje su mu namere i razlozi boravka u Italiji;
    – naznačiti koja će mu biti sredstva za život;
    – da su ta sredstva dovoljana za život za svo vreme trajanja boravka u Italiji i povratak u svoju zemlju.

    Stranac sa boravišnom dozvolom u Italiji uživa ista građanska prava kao i talijanski državljanin.

    Dužina trajanja boravišne dozvole u svakom slučaju ne može biti duža od:
    – 3 meseca za posete, turizam i poslovne obaveze;
    – 9 meseci za sezonski rad;
    – 1 godine za pohađanje kurseva i studiranje;
    – 1 godine ako se radi o nesamostalnom radu na određeno vreme – lavoro subordinato a tempo determinato;
    – 2 godine ako se radi o nesamostalnom radu na neodređeno vreme ili samostalnom radu
    – lavoro autonomo a tempo indeterminato;
    – 2 godine zbog porodičnog spajanja (ovo tebe zanima).

    Što se tiče porodičnog spajanja – ricongiungimento familiare – zahtev za ulazak u Italiju rodbine stranca s regularnom boravišnom dozvolom će se predavati vladinoj kancelariji za imigraciju kod Prefetture koji će, u saradnji s Questurom, utvrditi postojanje potrebnih uslova za to (smeštaj, ekonomska mogućnost izdržavanja svakog člana familije – godišnje oko € 4000 za svakog člana). Pod rodbinom se podrazumeva samo supružnik, roditelji i maloletna deca.

    Po starom zakonu, mogli su ući u Italiju i rodbina do trećeg kolena (ujak, ujna, stric, strina…).

    Zahtev za obnovu boravišne dozvole mora se predati najmanje devedeset dana pre njenog isteka.
    Kod podnošenja zahteva za obnovu boravišne dozvole policijskoj upravi – Questura – od vladine kancelarije za imigracije potrebno je zatražiti potvrdu o postojanju potrebnih uslova ili pokazati ugovor o radu kojim se dokazuje postojanje uslova za ostanak u Italiji tj. produženje boravišne dozvole.
    Ne može se obnoviti ni produžiti boravišna dozvola koja vredi manje od 2 godine u slučaju neprekidnog boravka van Italije u trajanju preko 6 meseci. Može se obnoviti u slučaju izlaska zbog ispunjavanja vojne obaveze ili drugih ozbiljnih i dokazanih motiva.

    U oba slučaja (za prvo izdavanje ili obnovu boravišne dozvole) zainteresovani treba da preda Questuri:
    – popunjeni obrazac u kome precizira, između ostalog, koji tip boravišne dozvole traži;
    – četiri fotografije veličine za dokumente;
    – administrativnu taksu u vrednosti od € 10,33 (može se kupiti na svakom kiosku);
    – fotokopiju pasoša i original na uvid;
    – potvrdu o mestu boravka u Italiji (npr. kopiju ugovora o iznajmljenom stanu u kome će živeti);
    – potvrdu o postojanju sredstava za život u Italiji i za povratak u svoju zemlju.

    Ostali neophodni dokumenti variraju zavisno od vrsti boravišne dozvole koja se traži.
    Obavezno sačuvati isečak o predatom zahtevu za dobijanje boravišne dozvole, s njim se nakon 20-ak dana preuzima boravišna dozvola. U stvarnosti može proći i do 2-3 meseca, u zavisnosti od vrste boravišne dozvole koja se traži.

    Nakon 6 godina boravka u Italiji može se zatražiti karta boravka – carta di soggiorno koja vredi neograničeno.
    Za sve detaljnije informacije obratiti se Policijskim upravama – Kancelariji za strance (Questura – Ufficio Stranieri).

    Stranci sa boravišnom dozvolom zbog rada (samostalnog ili nesamostalnog) ili spajanja porodice imaju pravo na prebivalište – iscrizione anagrafica – matično upisivanje u opštini u kojoj žele živeti.

    Sa matičnim upisivanjem postaje se – residente – nastanjeni građanin opštine u kojoj se živi.

    Iscrizione anagrafica – matični upis, daje pravo na izdavanje sledećih dokumenata:
    1. Italijanska lična karta – Carta d’identità
    2. Vozačka dozvola – Patente

    Nadam se da će ti pomoći. Malo je opširnije ali će vredeti/trebati i drugima.

    Pozdrav

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15294
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    U 6 meseci mozes da budes 3 meseca (90 dana).

    Primer:

    Odes 1.januara 2011. godine i mozes da ostanes do 01.aprila 2011. godine – to je tih 90 dana.

    Ili mozes da u vremenskom periodu od 01. januara do 01. jula 2011. godine (6 meseci) boravis po koliko hoces dana, ali da ukupno u tih 6 meseci mozes da ostanes 90 dana (3 meseca). Svejedno je hoces li tih 90 dana odmah “ispucati” ili ces ih “krckati” po nekoliko dana, nedelja, svejedno-tvoja volja.

    Nakon tog termina (ako uzmemo u obzir da si putovanje poceo 01. januara 2011. godine-u ovom primeru taj datum navodim) sledecih novih 90 dana ti krece od 01. jula 2011. godine (to je drugih 6 meseci-novih sa novih 90 dana boravka).

    NAJBITNIJE – je da se zapamti i racuna PRVI datum ulaska u sengen zemlju. Od tada se sve racuna.

    Nadam se da je jasnije. Pozdrav.

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15289
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Uzmi sve što ti život pruža.

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15287
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Mislim da omogućava (moja sigurnost za ovo je oko 90%). Najbolje ako imaš vremena da posetiš stranicu za Ambasadu Rumunije u Beogradu: https://www.koznazna.com/en/embassy-of-romania/ ili direktno sajt Ambasade: http://belgrad.mae.ro/, ili ih kontaktiraš na:E-mail: consulat.varset@tsbest.net; konzulat.vrsac@tsbest.net ili telefon: 013/831.099; 831.199; 831.299.

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15285
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Nema na čemu.
    Inače i sa vizom i bez nje tebi će biti OK. Nekima ne vredi ni viza-nažalost. Sama viza ne daje 100% sigurnost za ulaz u neku državu. To odlučuju na samoj granici.
    Sve najbolje.

    kao odgovor na: Putovanje bez viza za građane Srbije #15283
    Simon
    Simon
    Glavni majstor

    Pozdrav Andja011,

    – Ne moraš da praviš veću pauzu da bi turistički otputovala za Italiju. Inače Italijani ti nisu kao npr. Nemci, koji broje broj ulaz-izlaz i sabiraju provedeno vreme. Znači što se toga tiče slobodno.

    – Što se tiče tog pozivnog pisma, možeš ga imati čisto forme radi. Ali pazi ovako, (ovo važi za tebe u ovom slučaju) ti već sigurno barataš i njihovim jezikom donekle, zar ne? Njima je bitno da ti znaš gde ideš. Gde ti se prijatelji nalaze, koliko ćeš ostati…Ako steknu pozitivno mišljenje, veruj mi, uđe ti u Italiju i bez pasoša (ne bukvalno naravno, ali se nadam da shvataš šta mislim).

    – U bilo koju šengen zemlju da putuješ nailazićeš na razllike u samoj proceduri, načinu rada, i još mnogo činilaca.

    – Najbitnije je da granični policajac u tebi vidi stvarnog turistu, stvarnog posetioca svojih prijatelja, rođaka…a ne nekoga ko će ostati i “pasti” na teret te države. Gledaju sve, i način na koji prilaziš, kako si obučena, da li si nervozna…sve, što je i normalno. Svako ko ide sa poštenom namerom neće imati problema. Procene oni veoma dobro-zato su i plaćeni.

    – Zdravstveno osiguranje:

    OSTVARIVANjE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U INOSTRANSTVU:

    Austrija, Belgija, Holandija, Luksemburg, delimično Mađarska, Rumunija, Savezna Republika Nemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Češka Republika, Crna Gora
    -Odredbama sporazuma o socijalnom osiguranju sa ovim državama predviđeno je da osiguranici i članovi njihove porodice, za vreme privremenog boravka u ovim zemljama, imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret države u kojoj postoji obavezno zdravstveno osiguranje. Naši građani koji putuju u te države treba da budu snabdeveni odgovarajućim dvojezičnim obrascem-potvrdom radi korišćenja zdravstvene zaštite u zemlji destinacije, u slučaju hitne medicinske pomoći. Obrazac, odnosno potvrdu izdaje filijala zdravstvenog osiguranja nadležna prema mestu njihovog osiguranja.Ukoliko nisu snabdeveni odgovarajućom potvrdom, a nastane potreba hitne medicinske pomoći u inostranstvu, potvrda se, na zahtev inostranog nosioca, može i naknadno izdati.

    Bugarska, Velika Britanija, Poljska, Slovačka i delimično Mađarska / pružanje zdravstvenih usluga van opšte lekarske nege,specijalističke nege i lekova /
    Sporazumi su zasnovani na principu reciprociteta odnosno troškovi pruženih zdravstvenih usluga u inostranstvu terete onu državu u kojoj se zdravstvene usluge pružaju. Građani koji putuju u ove države imaju pravo na pružanje hitne medicinske pomoći i trebalo bi da budu snabdeveni odgovarajućim obrascem, odnosno potvrdom o pravu na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu, koju im izdaje filijala zdravstvenog osiguranja nadležna prema mestu njihovog osiguranja u matičnoj državi. Međutim, ukoliko ne ponesu potvrdu, a nastane hitna medicinska pomoć u odnosnoj državi, kao dokaz o pravu može da posluži i zdravstvena knjižica, potvrda o zaposlenju, dokaz o pravu na penziju i sl.

    Danska, Norveška, Švedska i Švajcarska
    Naši građani koji putuju u ove države, i pored postojanja bilateralnog sporazuma – ali koji ne predviđa i pravo na korišćenje zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka van države u kojoj postoji zaposlenje i po tom osnovu zdravstveno osiguranje, treba da budu snabdeveni odgovarajućom potvrdom o korišćenju zdravstvene zaštite koju predviđa Zakon o zdravstvenom osiguranju Republike Srbije. Potvrdu izdaje nadležna filijala zdravstvenog osiguranja. Nastale troškove eventualnog korišćenja hitne medicinske pomoći u inostranstvu građani sami plaćaju, s tim što se po povratku u Srbiju obraćaju Direkciji Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje radi naknade troškova. Uz zahtev prilažu kopiju izdate potvrde o pravu na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu i originalnu medicinsku i računsku dokumentaciju.

    Ostale države
    Za sve ostale države potrebno je imati odgovarajuće PUTNO zdravstveno osiguranje.

    – Što se tiče novčanih sredstava za izdržavanje u inostranstvu, tu nema nekog pravila. Mislim, u eri kartica zaista bi bilo nehumano da nosiš veliku količinu keša. Naravno dovoljna ti je kartica (nikako prazna) i obavezno i nešto keša-mislim da ti deluje logično, za sitna troškarenja…Naravno ako ostaješ oko sedam dana npr. i ideš u Swiss-Zurich ponećeš nešto više u kešu (npr. 200-300 evra+karticu). U Ljubljanu naravno za isto vreme npr. u kešu 150 evra+kartica, itd. Mislim ne mogu ti ovde baš precizno napisati, ali sama proceni. Pogledaj cene preko interneta, hotela, kafe, soka, camparia…pa sama doneseš odluku. Zamisli pita te na granici koliko imaš u kešu, a ti ponela 30 evra. Pa i sama bi sebe vratila, zar ne?

    Tako, čekala si malo, ali nisam mogao pre. Zato sam ti i opširnije malo “objasnio”. Nadam se da će ti pomoći. Pozdrav.

Gledanje 1 članaka - 1 do 14 (od 14 ukupno)