SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Srbi u Turskoj operišu srce!  (Pročitano 3464 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Srbi u Turskoj operišu srce!
« poslato: Mart 02, 2010, 10:16:43 pre podne »
Izvor: Pressonline.rs 02. 03. 2010 Lj. Račić

Zbog velikih lista čekanja na operacije u domaćim bolnicama, država o trošku zdravstvenog fonda šalje pacijente u turske klinike

Pacijenti koji u Srbiji čekaju na operaciju srca uskoro će moći o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) da se operišu u Istanbulu, saznaje Press. Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović otkriva za naš list da će prvi pacijenti u ove centre biti upućeni najdalje za mesec dana.
U Turskoj će pacijenti o trošku države moći da operišu baj-pas ili da obave ugradnju veštačke valvule (zamena srčanih zalistaka). Cena ovih intervencija je oko 4.700 evra i u potpunosti će biti pokrivena iz sredstava RZZZO, kao i troškovi puta i smeštaja.
Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović objašnjava za naš list da će ovo biti omogućeno zahvaljujući strategiji za smanjenje liste čekanja koju je u petak usvojio Upravni odbor RZZZO.

Operacija oko 4.700 evra
- Na listi čekanja trenutno ima 1.727 pacijenata za ugradnju baj-pasa i 1.584 za operaciju srčanih zalistaka. S obzirom na to da je broj novih pacijenata koji se svake godine javlja mnogo veći od broja operacija koje naše ustanove mogu da urade, ta lista se, nažalost, uvećava. Zbog toga smo Upravnom odboru predložili ovu strategiju koja se sastoji iz tri segmenta - rekla je Vukajlovićeva.
Naime, pored upućivanja pacijenata na operacije u inostranstvo ili u privatni Beogradski KBC, strategija podrazumeva i to da RZZZO u celosti finansira rad zdravstvenih ustanova van radnog vremena.
Svi pacijenti koji čekaju na ugradnju baj-pasa ili valvule biće dopisom obavešteni o ovoj akciji.
- Na njima je da se opredele da li će iskoristiti mogućnost da se operišu u jednoj od ove dve privatne klinike ili će i dalje čekati tamo gde su se prijavili. Dopunski rad u zdravstvenim ustanovama ugovaraćemo odmah, a ovog meseca ćemo imati i sve zaključene ugovore koji su potrebni za sprovođenje ove strategije. Tako da se nadam da će najdalje za mesec dana prvi pacijenti u okviru ovog programa biti upućeni u Tursku ili privatni Beogradski KBC - kaže Vukajlovićeva.
RZZZO u Tursku već šalje pacijente na operacije gama nožem. Naša sagovornica navodi da će dugogodišnja saradnja na ovaj način biti proširena. Inače, osim Turske, ponude za operaciju srca dostavile su i Češka i Slovačka.

- Turska je, ipak, dala najpovoljniju ponudu. Ponuđene cene bile su na nivou onih koje nude naše bolnice u dopunskom radu. Preliminarna ponuda Turske, koju ćemo kroz dodatne razgovore pokušati i da smanjimo, za baj-pas operaciju svih tipova je 4.700 evra, koliko i za zamenu valvule. Ali, Turci su spremni da nam ponude i besplatan avioprevoz uz ovu uslugu - rekla je Vukajlovićeva.

Manjak šok soba
Kardiovaskularni bolesnici čekaju i za ugradnju stentova i na kateterizaciju srca, ali oni ne predstavljaju toliko problematičnu kategoriju, ako se uzme u obzir da se na baj-pas i valvulu čeka i do dve godine.
- Kateterizaciju srca čeka negde oko 800 ljudi, ali se godišnje uradi oko 14.000 ovih intervencija, pa je vreme čekanja do tri meseca. Prošle godine je ugrađeno i 14.000 stentova i 4.200 pejsmejkera, kojih je u 2005. ugrađeno samo 990 - navela je Vukajlovićeva. Ona objašnjava da je realizacija ideje o upućivanju pacijenata u inostranstvo bila neophodna jer naši hirurzi ne mogu fizički sve da postignu.