SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Vitalni organi se regenerišu  (Pročitano 3346 puta)

Van mreže Admin

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 232
  • Karma: +1/-0
  • Informacija ima cenu
    • KoZnaZna
Vitalni organi se regenerišu
« poslato: Jul 09, 2010, 11:06:50 pre podne »
Preuzeto sa:www.novosti.rs

LJUDSKI organi su mnogo mlađi u odnosu na godine koje njihov vlasnik ima. To je zato što tokom života imaju moć stalnog regenerisanja.

Jetra je konstantno stara četiri meseca, jer ima neverovatnu mogućnost obnavljanja i rasta, zahvaljujući bogatim rezervama krvi. To znači da jetra može neprestano da izbacuje toksine iz organizma, što je i jedna od glavnih njenih funkcija.

Srce je staro tek 20 godina, i takođe može da se regeneriše. Poslednja istraživanja pokazuju da je srce bogato matičnim ćelijama koje se stalno podmlađuju i na taj način ima moć obnavljanja bar tri do četiri puta u toku života.

Creva su stara dva-tri dana, zahvaljujući crevnim resicama kojima je ovaj organ prekriven. Crevne resice su, u stvari, ćelije koje u potpunosti apsorbuju hranljive sastojke preko crevne sluzokože. One se obnavljaju svaka dva do tri dana, omogućavajući crevima večitu mladost.

Nokti su stari između šest i deset meseci, zavisno od toga gde se nalaze. Na rukama rastu prosečno 3, 4 milimetra mesečno, odnosno duplo brže od noktiju na nožnim prstima. Za narastanje celog nokta na nozi treba deset meseci u odnosu na nokte ruku za koje je potrebno pola godine. Nokti na rukama brže rastu, jer imaju veću zalihu krvi i bolju cirkulaciju.

Kosa je stara između tri i šest godina, zavisno od toga da li pripada ženi ili muškarcu. Iako prosečno za mesec dana izrastu oko jedan centimetar, ženske vlasi traju šest godina, a muške najviše tri.

Oči su među retkim organima koji se tokom života uopšte ne menjaju. Kod očiju se menja samo rožnjača. Ukoliko se ošteti, zbog glatke površine može da se oporavi za samo 24 sata. Nažalost, očno sočivo tokom života gubi elastičnost, pa pre ili kasnije, bez korišćenja naočara nije moguće čitanje.

Mozak ima isto godina koliko i njegov vlasnik. Većina ćelija koje traju dok je čovek živ, upravo je smešteno u mozgu. Veći deo mozga se ne regeneriše nego samo gubi ćelije, što je i glavni uzrok nastanka demencije. U kontinuitetu se jedino regeneriše deo mozga koji upravlja čulom mirisa i hipokampus, zadužen za podru-čje učenja.