SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Miris jasmina kao lek za smirenje  (Pročitano 3357 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 307
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Miris jasmina kao lek za smirenje
« poslato: Jul 14, 2010, 10:38:30 posle podne »
Izvor- Tportal.hr - 14. jul 2010.

Slatki miris jasmina jednako je dobar kao lek za smirenje, ako ne i bolji, jer značajno smiruje živce bez ikakvih nuspojava.Umesto da uzimaju lekove za smirenje, ljudi bi trebalo da pomirišu jasmin koji je molekularno vrlo sličan leku Valiumu, tvrde nemački naučnici.

Iznenađujući je učinak mirisa Gardenia jasminoides smanjenje teskobe, a uz njega se i lakše zaspi. Molekuli mirisa koje uđu u krv kroz pluća mogu služiti kao moćan nadomestak lekova za smirenje, tvrde naučnici s dva njemačka univerziteta Ruhr u Bochumu i Heinrich Heine iz Dusseldorfa.

Naučnici su testirali stotine mirisa na miševima i ljudima da vide kako utiču na funkcionisanje neurotransmitera GABA (gamma-aminobutyric acid) koje inače pojačavaju konvencionalni lekovi protiv Valiuma. Pokazalo se da miris jasmina jednako deluje na njihovo funkcionisanje kao i Valium.

Esencijalno ulje jasmina naveliko se koristi u aromaterapiji, a njegove različite zdravstvene blagodati otkrili su još stari Grci i Rimljani.

Ulje jasmina prirodni je lek za stres, teskobu, depresiju, umor, menstrualne bolove i simptome menopauze, a veruje se i da deluje i kao afrodizijak. Jasmin se nalazi u oko 83 posto ženskih i 33 posto muških parfema.