SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Na jesen prve elektronske zdravstvene knjižice  (Pročitano 2941 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 307
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Na jesen prve elektronske zdravstvene knjižice
« poslato: Avgust 04, 2010, 08:43:30 pre podne »
Prvo će biti uvedene u Valjevu, do 2013. godine u celoj Srbiji, a pacijente će zamena stajati 3,2 evra

Izvor: Politika.rs | D. Davidov-Kesar

Pilot-projekat uvođenja elektronskih knjižicas čipom počeće najverovatnije na jesen, a ako sve bude teklo po planu svi žitelji Srbije će moći da ih koriste naredne godine. Kako objašnjava Vladan Ignjatović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, sada raspolažu validnim podacima o svim osiguranicima koje su uspeli da ažuriraju.

– Elektronske knjižice počinju da funkcionišu u gotovo svim zemljama u okruženju, gde su ljudi već zamenili stare dokumente. Nove knjižice znače komotniji sistem rada, jer njihova overa ne zahteva odlazak na šalter RZZO-a – objasnio je Ignjatović.


Foto: fotomontaza KoZnaZna.com

Nove knjižice će izraditi Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, a da bi sve funkcionisalo kako treba neophodno je odlično povezati informacioni sistem.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, pilot-projekat počeće da se sprovodi u Valjevu, a tek pošto budu napravljene prve analize i u ostalim krajevima Srbije. Očekuje se da će tokom 2013. godine svi građani Srbije dobiti elektronske zdravstvene knjižice s tim što taj rok nije zvanično utvrđen. Zamena sadašnjih za nove elektronske knjižice, kako nezvanično saznajemo,stajaćeosiguranike oko 3,2 evrašto je najniža cena u regionu za tu vrstu zamene dokumenata.

Valjevo je izabrano zato što je ovaj grad najbolje informativno povezan, u njemu postoje kompletne on-lajn veze domova zdravlja, bolnica i apoteka sa RZZO.

Lekari uglavnom smatraju da će novi sistem rada biti „pravi pogodak”. Iskustva sa „pametnom” knjižicom sa čipom u nekim zemljama  pokazala su da je važno da ovaj dokument sadrži sve podatke o osiguraniku, čak i one iz njegovog zdravstvenog kartona, jer se na taj način poboljšavaju evidencija i usluga.

– Rad sa novim knjižicama biće efikasniji i brži. Pacijenti će biti zadovoljniji, ali i lekari – uveren je dr Ljubiša Perišić iz beogradskog Doma zdravlja „Stari grad”.

Modernizaciju zdravstvenih knjižica, koje će olakšati rad i farmaceuta, jedva čekaju i u apotekama. Mr Olivera Gordić, direktorka Apoteka „Beograd”, tvrdi da su oni već spremni za nov način rada sa elektronskim knjižicama, kao i da će one omogućiti da se kraće čeka na izdavanje lekova.

S druge strane, dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine beogradskog Doma zdravlja „Voždovac”, smatra da ovakav sistem rada neće zaživeti u skorijoj budućnosti, jer mnogo toga što je do sada pokrenuto u zdravstvu nije sprovedeno u delo do kraja.

– Dobra zdravstvena evidencija nam je neophodna, jer nama lekarima predstavlja smetnju sve ono što je vezano za organizovanje elektronske evidencije pacijenata. Problem je kad pružimo neophodnu pomoć ljudima koji nemaju knjižicu ili je nisu overili, jer se naš rad tada ne evidentira. Takvih će problema biti i sa elektronskim knjižicama – ukazuje dr Dimitrijević.