SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Opasne bebi flašice i dalje u prodaji  (Pročitano 2611 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 307
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Opasne bebi flašice i dalje u prodaji
« poslato: Mart 02, 2011, 09:11:42 pre podne »
Dečje plastične flašice u čijem sastavu ima bisfenola A, štetne hemijske supstance, dostupne su u prodavnicama u Srbiji, iako je upravo juče u zemljama EU prekinuta njihova proizvodnja.

Izvor: blic.rs

Bisfenol je sastojak plastične ambalaže koji pri zagrevanju mleka ili čaja može da prodre u tečnost

Štetnost bisfenola A (BPA) još nije zvanično potvrđena, ali Evropska unija je direktivom donetom u januaru iz predostrožnosti zabranila na svom tržištu prodaju i uvoz flašica proizvedenih od tog materijala.

Na našem tržištu ima flašica sa bisfenolom A i roditelji treba da obrate pažnju da pri kupovini izaberu proizvod na kojem stoji naznaka "oslobođeno bisfenola". Samo tako će zaštititi dete od mogućeg štetnog delovanja ove supstance.

BPA je inače sastojak plastične ambalaže ali nije problem kada deca piju sokove ili vodu, jer se bisfenol oslobađa u tečnost prilikom zagrevanja, objašnjava Vladimir Ješić iz roditelj portala bebac. com.

Ministarstvu zdravlja poznata je odluka Komisije EU o zabrani proizvodnje flašica sa BPA, ali kako se navodi u saopštenju, EU je odlučila da zabrani promet bočica sa ovom supstancom od 1. juna 2011.

Iz Ministarstva poručuju da će pratiti odluke EU. Do tada, roditelji, pazite šta kupujete svojoj deci.

Koliko je opasan BPA
U poslednjih deset godina obavljeno je više od 130 studija koje su dovele u vezu BPA sa karcinomom dojke i prostate, dijabetesom, pojavom hiperaktivnosti, ranog puberteta, gojaznosti i drugih poremećaja. Nažalost, postoje i istraživanja o trajnim promenama na hromozomima koje se prenose na sledeću generaciju.