Forum sajta KoZnaZna

Putovanja, Agencije i dešavanja u Dijaspori => Šta se dešava u Dijaspori => Temu započeo: dragan Septembar 16, 2012, 06:55:33 pre podne

Naslov: Mesec srpske kulture u Mađarskoj
Poruka od: dragan Septembar 16, 2012, 06:55:33 pre podne
Autor: FoNet

U Budimpešti, u prostorijama Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, u prisustvu srpskih i mađarskih zvaničnika,
otvorena je treća po redu manifestacija "Mesec srpske kulture".

"Najmalobrojnija srpska zajednica u dijaspori organizuje kulturnu manifestaciju koja najduže traje, na kojoj učestvuju brojni umetnici i stvaraoci iz Mađarske, Srbije, Rumunije, Hrvatske, Nemačke, Francuske, Italije, što svedoči o kosmopolitskom duhu našeg naroda", izjavio je predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Aleksandar Čotrić.

(http://www.tanjug.rs/items/male/63895.jpg)
Foto:Tanjug.rs

Otvranju manifestacije prisustvovali su i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, Čaba Latorcai iz Ministarstva za ljudske resurse mađarske vlade i predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov.
Pokrovitelj smotre je Samouprava Srba u Mađarskoj, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Vlade Vojvodine i Ministarstva za ljudske resurse Vlade Mađarske.

U uvodnom programu nastupili su glumci Srpskog pozorišta u Mađarskoj, srpski književnici iz Mađarske i muzički duet sestara Vujanović.

Predsednik Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj Milan Đurić otvorio u nastavku programa zajedničku izložbu Janoša Aknaija, predsednika Udruženja likovnih umetnika Mađarske i Slobodana Kneževnića, profesora Likovne akademije u Novom Sadu.

Pajtić je istakao značaj ove manifestacije koja doprinosi očuvanju identiteta srpske manjine u Mađarskoj, jačanju veza sa matičnom državom i izgradnji još boljih odnosa između Srbije i Mađarske.

Manifestacija će trajati od 15. septembra do 13. oktobra i odvijaće se u svim mestima u kojima živi srpska zajednica u Mađarskoj - u Budimpešti, Segedinu, Pečuju, Sent Andreji, Batanji, Lovri, Deski i Kalazu.
U okviru planiranih programa biće održane pozorišne predstave, književne večeri, izložbe, filmske projekcije, programi za decu, predavanja i koncerti.
Pored ostalih kulturnih događaja, biće prikazani filmovi "Montevideo" i "Šešir profesora Vujića", odigrana predstava Beogradskog dramskog pozorišta "Harold i Mod", a biće predstavljena i knjiga "Knjigocid" o uništavanju srpskih knjiga u Hrvatskoj.

U okviru Meseca srpske kulture biće održan i "Peštanski književni omnibus", na kojem će učestvovati pisci iz Mađarske, Rumunije, Nemačke, Francuske i Srbije, kao i mnogi drugi programi, saopštio je Odbor Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.
Naslov: Odg: Mesec srpske kulture u Mađarskoj
Poruka od: Simon Septembar 16, 2012, 07:03:26 pre podne
Ja bih samo dodao adresu sajta:Самоуправе Срба у Мађарској (http://www.szerb.hu/ser/index.php)