SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Osnovana sekcija SVETOST u danskom gradu Nestvedu  (Pročitano 3445 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Osnovana sekcija SVETOST u danskom gradu Nestvedu
« poslato: Decembar 22, 2010, 06:00:38 posle podne »
U danskom gradu Nestvedu održana je svečanost povodom osnivanja nove sekcije Svetost, srpskog udruženja Đerdap.

Izvor: vesti-online.com/T. Barbulović

Cilj osnivanja Svetosti je afirmacija i negovanje duhovne, kulturne, humanitarne i drugih vidova saradnje između Srba i Danaca. Međusobno upoznavanje i zbližavanje, razvijanje kulturne i sportske saradnje. Sekcija kulture je danskoj javnosti, prvi put zvanično predstavila jedan nesvakidašnji muzički poklon "Odu radosti Danske", autora Borivoja Anđelića, koja je posvećena danskom narodu i kraljici Margareti Drugoj, povodom 40 godina njene vladavine.

Zvanično od naredne godine pokrećemo kampanju za prikupljanje sredstava, kako bi se u kooprodukciji Srbije i Danske, predstavilo kulturno blago ove Kraljevine. Svoje učešće u ovom projektu potvrdile su brojne javne ličnosti, među kojima i primadona Radmila Rajić-Njue, koja je rodom iz Sarajeva, ali živi i stvara u Kopenhagenu. Ona bi, u operskoj verziji, uz pratnju simfonijskog orkestra, izvela dve kompozicije na danskom jeziku - ponosno kaže Anđelić. Pored brojnih zvanica i gostiju, osnivanju sekcije Svetost prisustvovali su i Nenad Maričić, šef konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Kopenhagenu. Posle zvaničnog programa, usledila je degustacija pića iz Srbije, a gostima su servirani i srpski specijaliteti koje su za ovu priliku spremile vredne ruke naših domaćica. Da bi sve bilo u duhu naše narodne muzike, svoj deo programa imao je i muzički orkestar "Danski biseri". Veče je proteklo u srdačnoj atmosferi uz želju da ovakvih manifestacija i aktivnosti bude što više. Troškove organizovanja ove svečanosti finansirala je Opština Nestved i "Espergaerde turist"-Unilines, sponzor udruženja.Pomoć za Kraljevo.
Na ovom saborovanju dijaspore nije izostala ni briga o matici. Naime, prikupljena su i određena materijalna sredstva za grad Kraljevo, kao pomoć za sanaciju kuća oštećenih u nedavnom zemljotresu. Takođe, prikupljena je i jednokratna pomoć za decu ugrožene porodice Đorđević iz okoline Jagodine.

Zaslužni
Najveći doprinos osnivanja Svetosti, dali su njen predsednik Borivoje Anđelić, zatim Dragan Mikulović, predsednik Srpskog udruženja Đerdap i Dušan Jovanović, odbornik Skupštine Nestved i predsednik Odbora za integraciju.

Uglednici Republike Srbije u Kopenhagenu i Kristian A. Nilsen, profesor sa Univerziteta u Arhusu, koji je održao i predavanje na temu "Put Srbije u EU". Svečanost je uveličala i Dragana Debeljaković, akademski slikar iz Srbije, koja je izložila svoje radove oslikane u poslednjih godinu dana boraveći u Danskoj.