SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Škola srpskog jezika na Islandu  (Pročitano 3036 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Škola srpskog jezika na Islandu
« poslato: Novembar 27, 2011, 06:15:52 posle podne »
BEOGRAD – Ministarstvo vera i dijaspore saopštilo je da je počela da radi škola srpskog jezika za pripadnike srpske dijaspore na Islandu.

Izvor: Tanjug

Nastava se odvija Rejkjaviku, glavnom gradu Islanda, a projekat učenja srpskog pokrenula je počasna konzulka Srbije na Islandu Irena Gudrun Kojić, uz pomoć sredstava koje je obezbedila Vlada Islanda u okviru projekta učenja maternjeg jezika za strance.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković izrazio je zadovoljstvo što će pripadnici srpske dijaspore na Islandu moći da, kroz učenje maternjeg jezika, očuvaju svoj identitet i osobenost.


Rejkjavik

„Škola je postojala i ranije ali nije imala stalni termin i prostorije. Sada ima dobre uslove za rad i zahvaljujem na tome Vladi Islanda. Naše iseljeništvo u Republici Island uživa ugled vrednih i radnih ljudi, poštovanih u svojoj sredini. Nadam se da će školu srpskog jezika pohađati što više dece naših iseljenika jer je važno da ne zaborave svoje poreklo ma gde se nalazili i da očuvaju vezu s maticom”, istakao je Srećković.

Na Islandu, koji ukupno broji oko tri stotine hiljada stanovnika, prema nezvaničnim podacima, živi oko 700 naših građana, navedeno je u saopštenju.