SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Episkop kanadski Georgije na jugu Afrike  (Pročitano 2750 puta)

Van mreže Admin

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 232
  • Karma: +1/-0
  • Informacija ima cenu
    • KoZnaZna
Episkop kanadski Georgije na jugu Afrike
« poslato: Oktobar 18, 2012, 12:45:14 posle podne »
U toku ove nedelje parohiju srpske pravoslavne crkve u Johanesburgu posećuje episkop kanadski Georgije. Njegovo iskustvo rada u dijaspori je dragoceno, saopštavaju domaćini iz crkve Svetog Tome.

Izvor: rts.rs

Povodom hramovne slave Tomindana u periodu od 17. do 24. oktobra parohiju u Johanesburgu posećuje episkop kanadski Georgije Đokić. U saopštenju pravoslavne crkve Svetog Tome iz Johanesburga navodi se da je vladika Georgije jedan od najiskusnijih srpskih episkopa u dijaspori. Na čelu Kanadske eparhije Srpske pravoslavne crkve nalazi se već 28 godina, a njegovo iskustvo rada u dijaspori će, navode domaćini, biti dragoceno.


U pratnji vladike Georgija nalaze se sveštenik protojerej Zlatibor Đurašević iz Okvila (Ontario) i potpredsednik eparhijskog Upravnog Odbora (EUO) eparhije kanadske dr Goran Popović.

Prisustvo na crkvenoj slavi potvrdili su ahiepiskop Johanesburga i Pretorije Damaskin, kao i šest ambasadora akreditovanih u Južnoj Africi, novode u saopštenju crkve Svetog Tome iz Johanesburga. Domaćini ovogodišnje slave će biti Vladimir Vermezović i porodice Dragojević i Jovanović.

Episkop kanadski Georgije Đokić rođen je u Crnjelovu kod Bijeljine, Republika Srpska. U manastiru Ostrog završava Monašku školu, zamonašio se u manastiru Ozrenu 11. februara 1971. Završava Bogosloviju Svrtog Arsenija u Sremskim Karlovcima i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Postdiplomske studije pohađa na Univerzitetu u Lohborou u Engleskoj. Za episkopa kanadskog izabran 16. maja 1984. godine.

U novoformiranoj Eparhiji kanadskoj za proteklih dvadesetak godina, pod njegovim rukovodstvom osvećeno je 20 crkava i kapela, kao i prvi srpski manastir u Kanadi. Osnovao je Savezno kolo srpskih sestara, doveo 20 novih sveštenika, pokrenuo izdavačku delatnost Eparhije, osnovao Biblioteku Svetog Preobraženja Gospodnjeg... Eparhijski list "Istočnik", vladika Georgije je pokrenuo 1987. godine. Dobitnik je Vukove nagrade 2006. godine.