SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Osnovano udruženje Srba u Kini  (Pročitano 3161 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Osnovano udruženje Srba u Kini
« poslato: Oktobar 23, 2010, 10:28:58 posle podne »
Uz podršku Ministarstva za dijasporu prošle nedelje je u Pekingu osnovano udruženje "Srbija i prijatelji“, kao prvo udruženje srpske dijaspore u Kini, saopštilo je danas to ministarstvo.

"Udruženje Srba u Kini nastalo je kao rezultat želje, potrebe i spremnosti naših ljudi da se i na ovaj način udruže i unaprede svoje zajedništvo. Ono će, uz pomoć Ministarstva za dijasporu, intenzivno raditi na okupljanju našeg naroda, očuvanju, jačanju i razvoju nacionalnog, jezičkog, verskog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba u ovoj udaljenoj državi, a posebna pažnja poklanjaće se promociji srpske privrede, turizma, kulture i sporta“, rekao je tim povodom ministar za dijasporu Srđan Srećković.

 Ministar je napomenuo da je, kao svojevrstan vid očuvanja nacionalnog, sopstvenog identiteta, u okviru udruženja počela sa radom i dopunska škola na srpskom jeziku, gde će se izučavati srpski jezik, otadžbina Srbija i osnovi kulture srpskog naroda.

"Iako srpska zajednica u Kini nije naročito brojna, Srbija je kao matična država trajno zainteresovana da se ona u svakoj zemlji, bez obzira na brojnost, slobodno razvija i da uživa sva individualna i kolektivna prava koja su garantovana međunarodnim konvencijama i bilateralnim ugovorima", naglasio je Srećković.

"Srbija je, takođe, zainteresovana i da se njena dijaspora, kroz politiku građenja partnerskih odnosa, iskaže kao konstruktivan faktor i most povezivanja u bilateralnim odnosima sa, u ovom slučaju, prijateljskom Kinom“, naglasio je ministar.