SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Amerika gubi rat sa gojaznošću  (Pročitano 3308 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 307
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Amerika gubi rat sa gojaznošću
« poslato: April 22, 2011, 07:48:32 pre podne »
VAŠINGTON, april 2011 | Izvor: Tanjug.rs

- Iako prva dama SAD Mišel Obama promoviše svoj program fizičkih aktivnosti nazvan "Pokreni se", Amerikanci sve gojazniji.

- Samo oni sa neverovatnom snagom volje uspevaju da odole "monstrumu hamburgeru" ili sladoledu sa dva sloja slanine. Amerika je sve zabrinutija zbog epidemije gojaznosti svoje populacje, a ne čudi što je to tako ako se uzme za primer "monstrum hamburger" koji sadrži 1.420 kalorija ili sladoled sa čokoladnim kolačem, koji sadrži i dva sloja slanine.

Prva dama Mišel Obama pojavljuje se na televizijskim programima, kako bi promovisala svoj program fizičkih aktivnosti nazvan "Pokreni se". Cilj je da se podstaknu mladi Amerikanci da se više kreću, kao deo programa borbe protiv epidemije gojaznosti u SAD.

Ovog meseca američka Savezna agencija za hranu i lekove (FDA), predložila je zakon kojim bi se od restorana, lanaca brze hrane, pa čak i uličnih prodavača hrane, zahtevalo da vrlo jasno na svojim jelovnicima naznače kalorijsku vrednost hrane koju prodaju, preneo je Glas Amerike.

Amerika polako, ali sigurno, gubi rat protiv gojaznosti.

U jednom od lanaca restorana koji prodaju sendviče, ovoga meseca se pojavio sendvič od 30 centimetara, koji sadrži ne samo mesne kuglice, nego i kobasicu i sir.

Jedna picerija, kojoj nije bilo dovoljno što je udvostručila količinu mesa i sira na svojim picama, počela je i testo da puni sirom.

Jedan lanac restorana koji nudi hamburgere ponosi se svojim "ogromnim omletom" sendvičem, koji sadrži kobasicu, dva jaja, tri oveća komada slanine, i sir. A, kada ga naručujete, verovatno će vas pitati hoćete li uz sendvič i porciju pomfrita.

Jedan lanac restorana ponosno slavi jela prepuna slanine, navodeći da služe sedam jela u kojima slanina nije tek prilog jelu, već je ima i u glavnom jelu. Jedno od tih jela je i sladoled sa čokoladnim kolačem, koji sadrži dva sloja sladoleda i slanine, sa prelivom.

A da i ne spominjemo takozvani "monstrum hamburger", koji sadrži 1.420 kalorija, 107 grama masnoće, 229 miligrama holesterola, i 2.651 miligram soli, što je 651 miligram soli više nego što se dnevno preporučuje.

Premda se u većini restorana mogu naći salate i povrće, samo oni sa neverovatnom snagom volje uspevaju da odole picama, pohovanoj piletini, makaronima, siru, pecivima i kolačima.

Oni drugi, svoj mrsni obrok zaliju dijetalnim pićem, što je simobličan gest predanosti zdravijem načinu ishrane, koji uvek počinje - sutra.
   


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA