SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Građani Srbije sa prebivalištem na Kim ne mogu da putuju sa srpskim pasošima  (Pročitano 6770 puta)

Van mreže Admin

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 232
  • Karma: +1/-0
  • Informacija ima cenu
    • KoZnaZna
Građani Srbije sa prebivalištem na Kim ne mogu da putuju sa srpskim pasošima
« poslato: Decembar 15, 2009, 09:04:50 posle podne »
Jul 29, 2009

Srbe sa Kosova i Metohije koji su poslednjih 15 dana zatražili vize za odlazak u inostranstvo ambasade šalju u Prištinu, gde im konzulati pojedinih zemalja traže pasoše takozvane nezavisne države Kosovo.

Glas-javnosti:K. MITROVICA - Pojedini građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji koji su poslednjih 15 dana tražili vize u ambasadama stranih zemalja u Beogradu, upućivani su u konzularna predstavništva u Prištini, kako bi tamo bio realizovan njihov zahtev. Međutim, ključni problem je što ima Srba čiji je zahtev za izdavanje viza odbijen, jer ambasade u Prištini od njih traže pasoše takozvane nezavisne države Kosovo.

-Prvo sam bio u Beogradu u grčkoj ambasadi da izvadim vizu jer sam hteo da odem na letovanje. LJubazno su me odbili uz saopštenje da grčku vizu mogu izvaditi u Konzulatu u Prištini. Sutradan sam otišao u Prištinu taksijem iz Mitrovice. Opet su u grčkom konzulatu u Prištini bili ljubazni i objasnili mi da vizu mogu da dobijem samo uz posedovanje pasoša nezavisne albanske države Kosovo. Nisu pomogla ni moja objašnjenja da Grčka nije priznala nezavisno Kosovo, da smo mi Srbi sa Kosova državljani Srbije i da je još tako po zvaničnoj Rezoluciji 1244. Sve je to bilo uzalud i sigurno moja porodica i ja nikada nećemo otići u Grčku na letovanje sa pasošem nezavisne države Kosovo - kaže Žarko Tomić iz Kosovske Mitrovice.

I više drugih Srba iz različitih delova Kosova žalilo se Glasu javnosti da su im ambasade Italije, Francuske i Nemačke tražile pasoše nezavisne države Kosovo kako bi mogli da dobiju vize.

-Sve što se sada radi u vezi sa Kosovom direktno pogađa samo građane Kosova, ponajviše Srbe kojih se, mislim, država Srbija na lagan način polako odriče. Ako Srbi sa Kosmeta i oni iz Srbije imaju jedan pasoš, zašto se onda Srbi sa Kosova svrstavaju u građane drugog reda i ne mogu da dobiju vizu u Beogradu. Država bi morala da utiče da Srbi sa Kosmeta budu izjednačeni sa svim građanima Srbije. Na ovaj način Beograd tera kosmetske Srbe da priznaju kvazidržavu Kosovo. Neshvatljivo je kako se vlast u Beogradu odnosi prema stanovnicima južne srpske pokrajine koja je i po Rezoluciji 1244 sastavni deo Srbije - kaže profesor političkog sistema iz Kosovske Mitrovice Branko Filipović.

S druge strane, zbog privatnog biznisa i drugih poslova oko trgovinskog poslovanja i obaveze da registruju preduzeća u Prištini, više od 600 Srba je do sada, od proglašenja nezavisnosti Kosova, izvadilo lične karte nezavisne albanske države Kosovo. U Kosovskoj policijskoj službi u Prištini kažu da je u ovom periodu gotovo 100 Srba izvadilo pasoše nezavisne države Kosovo.
Nikom od njih nije traženo da priznaju nezavisnu državu Kosovo i ova lična dokumenta su dobili bez ikakvog problema i čekanja. Oni sami govore da su bili prinuđeni da izvade ova dokumenta jer ih je na to naterao većim delom i sam Beograd.   

Kosovski pasoš nije uslov

U Ambasadi Grčke u Beogradu rečeno je Glasu javnosti da je apsolutno isključeno da je Srbima sa Kosova uslov za dobijanje vize posedovanje kosovskog pasoša i da je najverovatnije reč o pojedinačnom nesporazumu.
Inače, Srbi sa Kosova i Metohije se za vađenje grčkih viza upućuju u Prištinu zbog geografske pripadnosti kao što se i stanovnici juga Srbije upućuju u konzulat u Nišu.
« Poslednja izmena: Februar 23, 2017, 07:03:48 posle podne od strane Admin »