SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Švajcarci neće gastarbajtere iz EU  (Pročitano 2488 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Švajcarci neće gastarbajtere iz EU
« poslato: April 19, 2012, 08:37:31 pre podne »
Izvor: B92, Beta, Tanjug

Švajcarska vlada je odlučila da ponovo uvede na godinu dana kvote za radne dozvole za državljane osam "novih zemalja" Evropske unije.


Time aktivirana "zaštitna klauzula" iz sporazuma sa EU, važi za državljane Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije.

"Kvota od oko 2.000 dozvola boravka B (dugoročnih) stupa na snagu 1. maja 2012. i važiće cele godine", navele su švajcarske vlasti.

Od 1. maja 2011. godine kada su ukinute kvote, državljani osam zemalja EU su u Švajcarskoj uživali punu slobodu kretanja.

"Zaštitna klauzula" predviđena Sporazumom o slobodnom kretanju ljudi daje Švajcarskoj mogućnost da jednostrano ponovo uvede kvote za EU zemlje do 2014. godine.

Švajcarska takođe može ponovo da uvede kvotu ako broj dozvola boravka, ili dozvola kratkoročnog boravka izdatih radnicima iz zemalja EU za najmanje 10 odsto bude veći od godišnjeg proseka broja dozvola izdatih tokom prethodne tri godine.

Ta zemlja je uprkos globalnoj ekonomskoj krizi uspela da zadrži nezaposlenost na nivou od tri odsto, ali poslednjih godina ne uspeva da reši problem priliva radnika iz drugih zemalja EU.

Švajcarska vlada će pre 1. maja 2013. godine odlučiti da li tu meru treba produžiti za još jednu godinu, do kraja maja 2014. Posle toga produženje neće biti moguće, i potpuna sloboda kretanja počinje da važi za državljane svih 25 zemalja EU od sredine 2014.
Kritike iz EU zbog diskriminacije

Predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je izrazila žaljenje zbog odluke Švajcarske, ocenivši da se tom merom krši Sporazum o slobodnom kretanju ljudi.


“Odluka švajcarskih vlasti nije opravdana ekonomski, niti stanjem na tržištu rada, kao ni brojem državljana Evropske unije koji traže stalni boravak u Švajcarskoj“, dodala je Ešton.

I predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je kritikovao najnoviju odluku švajcarske vlade.

"Žalim zbog odluke Švajcarske da diskriminiše građane osam članica Unije. To se protivi duhu i zakonu na koje se Švajcarska obavezala. Državljani EU koji žive u Švajcarskoj su korisni za privredu te zemlje", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Šulc je istakao da u dobrim i lošim vremenima moraju da se poštuju zakonske obaveze, bilo da se radi o članicama EU ili trećim zemljama. “Moramo bliže da sarađujemo sa našim najbližim susedima. Sada nije pravo vreme da smanjujemo slobodu kretanja, već da je povećavamo", naglasio je Šulc.

Švajcarska nije član EU, ali je treći po veličini trgovinski partner Unije i “ne postoje zakonska ni ekonomska opravdanja za takvu odluku protiv osam članica EU“, naveo je prvi čovek Evropskog parlamenta.