SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Održavanje odeće  (Pročitano 2596 puta)

Van mreže dragan

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Održavanje odeće
« poslato: Septembar 27, 2012, 05:52:34 posle podne »
Nije na odmet da naučite i nekoliko profesionalnih trikova

Izvor: novosti.rs

Čipkasto rublje trebalo bi prati isključivo ručno

Veoma je važno da pažljivo pročitate etikete koje sadrže sve podatke o načinu pranja i održavanja određenih odevnih predmeta i da se, naravno, pridržavate uputstava.

Ipak, kada je reč o održavanju odeće, nije na odmet da naučite i nekoliko profesionalnih trikova.
Donji veš sa ili bez čipke. Treba ga, naravno, prati na programu za lako pranje finog rublja, na niskoj temperaturi, po mogućnosti u mrežici koju možete i sami da sašijete. Uvek koristite odgovarajući deterdžent za fino rublje i omekšivač.

Čipkasto rublje, međutim, trebalo bi prati isključivo ručno, bez preteranog trljanja i ceđenja jer čipka lako gubi formu. Čipkasto rublje sušite isključivo položeno i rašireno na peškiru.

Beli odevni predmeti sa šarenim detaljima. Da bi šareni vez ili štampani detalj na vašoj bluzi ili majici zadržao boju, a bela ostala blistava, koristite poseban deterdžent sa dodatkom za zaštitu boja, koji će sprečiti da boje izblede ili, što je još gore, ofarbaju beli deo odeće.
Takođe, voda ne sme da bude pretopla.


Odeća od vune. Ako perete u mašini, koristite poseban program, ukoliko ga vaša mašina poseduje. Ipak, ovu odeću je najbolje prati na ruke, jer vuna ne trpi centrifugiranje, niti energično ceđenje.

Ukoliko su se vaše vunene stvari tokom nošenja raširile i izgubile formu, prvo ih potopite u vrelu, pa u hladnu vodu u koju ste dodali kašiku sirćeta.
Oprani vuneni džemper prvo položite na peškir, uvijte ga i na taj način ocedite. Potom ga položite na drugi peškir i ostavite da se suši.