SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Za odlazak na letovanje kolima potrebno mnogo dokumenata  (Pročitano 1931 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Za odlazak na letovanje kolima potrebno mnogo dokumenata
« poslato: Jun 08, 2013, 06:20:20 posle podne »
I ovog leta putovanje automobilom na more donosi troškove zbog dokumenata i opreme

Izvor: Novosti.rsODLAZAK automobilom na letovanje je i dalje veoma popularno u Srbiji. Posebno za višečlane porodice jer je putovanje svojim vozilom i najpovoljnije. Pre točenja goriva i pakovanja kofera, neophodno je da se izvade i „međunarodna“ dokumenta koja će dodatno opteretiti kućni budžet.

Srbija je pristupila Multilaterarnom sporazumu i Sistemu registarske oznake, pa nam međunarodna polisa osiguranja više nije neophodna u 32 zemlje Evrope i sveta. Ipak, vozači koji putuju za Grčku kroz Makedoniju ili u Hrvatsku kroz BiH, moraju da imaju i ovaj dokumet. Cena mu je 2.000 dinara. Pri tome, „zelena karta“ važi do isteka obaveznog osiguranja automobila, pa bi svi koji planiraju put u zemlje gde je ovaj dokument potreban, trebalo da ga pribave kada registruju automobil.

Istu sumu naši vozači moraju da izdvoje i za međunarodnu vozačku dozvolu, koju skoro ni u jednoj zemlji Evrope ne traže ali vam je neophodna u Grčkoj i Makedoniji. Ova dozvola košta 2.000 dinara, a rok važnosti je tri godine. Još jedan dokument je obavezan za vozače, čiji je automobil registrovan na tuđe ime. Dozvola za upravljanje tuđim vozilom je neophodna u svim zemljama Evrope, a moraju je imati i vlasnici vozila koja su kupljena na lizing. Cena je 1.500 dinara. Rok važnosti je godinu dana od dana izdavanja.

Međunarodna vozačka dozvola i dozvola za upravljanje tuđim vozilom može da se izvadi u poslovnicama AMS Srbije, a „zeleni karton“ u osiguravajućim kućama kod kojih je zaključeno obavezno osiguranje vozila.

Pre puta trebalo bi se raspitati o cenama goriva duž planirane trase, jer uštede po jednom rezervoaru mogu da budu znatne. Gorivo je najskuplje u Grčkoj, više od 30 odsto nego u Makedoniji i BiH, na primer.

PUTARINE OD PET DO 30 EVRA

PUTARINE se plaćaju ili po deonici na naplatnoj rampi ili kupovinom vinjete na određeni period. U Bugarskoj se vinjeta kupuje na ulasku u zemlju i za sedam dana korišćenja, za putnički automobil iznosi pet evra. Za 30 dana je 13 evra. Turisti koji u ovoj zemlji letuju manje od tri dana, najčešće kupuju dve vinjete predviđene za sedam dana, pri dolasku i odlasku. U Makedoniji se putarina plaća na naplatnim rampama u denarima, prihvataju se i evri ali isključivo u papirnim novčanicama s tim što vam kusur vraćaju u denarima. Cena zavisi od kategorije vozila i deonice auto-puta. U Grčkoj se putarine plaćaju na naplatnim rampama i cene su, s obzirom na kvalitet puta i u odnosu na naše cenovnike, više nego povoljne.

U Crnoj Gori nema naplate putarine, a u Hrvatskoj su „cestarine“ poprilično skupe, pa tako na primer deonica od Zagreba do Splita košta za putničko vozilo 135 kuna, odnosno devet evra. Najskuplje putarine u regionu su u Sloveniji. Tamo vinjeta za sedam dana košta 15, a za mesec dana 30 evra.