SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Lipa: Smiruje napetost i čuva srce  (Pročitano 3536 puta)

Van mreže dragan

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Lipa: Smiruje napetost i čuva srce
« poslato: Jun 12, 2013, 12:51:47 posle podne »
Lipov cvet delotvoran je protiv znojenja i grčeva, umiruje bolove, sprečava grip i prehladu, snižava temperaturu, pomaže zaceljivanje rana i opekotina

Izvor: Novosti.rs


Lipu treba brati čim počne da cveta

LIPA (Tilia platyphillos) je kod slovenskih naroda bila sveto drvo. Prelaskom iz paganstva u hrišćanstvo bogovi su zamenjeni, ali je obožavanje ove biljke ostalo.
Ovo raskošno drvo raste po brdskim šumama cele Evrope, dostiže visinu od 25do 30 metara i cveta u junu, u nekim krajevima sve do kraja jula. U zavisnosti od vremenskih uslova, lipa može da cveta više nedelja, ali može da se dogodi da cvetanje prođe i za 5-6 dana.
Ukoliko je tmurno vreme i padaju jake kiše, dešava se da cvetovi i ne stignu da zamirišu. Oni su žućkasto beli, sakupljeni u cvastima i srasli sa pricvetnim listovima. Blagog su i prijatnog mirisa, dok im je ukus sladunjav i pomalo opor zahvaljujući taninu, supstanci koje najviše ima u prirepku, delu koji povezuje cvast. I cvet i list lipe jako su bogati vitaminom C.

Lipu treba brati čim počne da cveta, odnosno kada su se dve trećine cvetova u cvasti rascvetale, jer precvetala lipa nema lekovitu vrednost. Treba voditi računa da se cvasti beru po suvom i lepom vremenu i, naravno, sa prirepkom. Cvet lipe je izuzetno vredan jer sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat...

Ubrani cvetovi suše se u hladu na prozračnom mestu, po mogućstvu na tavanu. Važno je da sušenjem zadrže svoju prirodnu boju i prijatan miris. Prilikom branja treba pratiti pčele, jer one nikada ne sleću na zagađenje cvetove. Inače, lipa se smatra najmedonosnijim drvetom, a cvetovi se najviše koriste kao čaj. Topli napitak od lipe delotvoran je protiv znojenja i grčeva, a koristi se i za umirivanje bolova. Poznavaoci narodne medicine tvrde da lipa sprečava povišenu temperaturu, grip, prehladu i kijavicu.

Prema legendi, zraci sunca uhvaćeni su u cvetu lipe, pa kada neko popije topao čaj u sebe uvlači toplotu sunca koja dovodi do znojenja. Na taj način organizam se hladi i oslobađa groznice i visoke temperature. Lipa se koristi i kod hroničnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje rana i opekotina.

Zahvaljujući delotvornim sastojcima pomaže nadraženoj i oštećenoj sluzokoži, a posebno je efikasna kod upale grla, uklanja bolove prilikom mokrenja, ublažava posledice umora, smiruje nervnu napetost.

Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji pate od nesanice preporučuje se da svakodnevno piju čaj od lipe. Kako pripada biljnim čajevima, mogu ga piti svi, pa i najmlađi. Za opuštanje ne mora samo da se pije čaj, već lipa može da se doda i vodi za kupanje.

Mnoge žene lipu koriste za vreme menopauze kako bi smanjile nervozu i probleme sa snom. Zaslađen sa lipovim medom, čaj povoljno deluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris, infarkta... Od lipovog drveta proizvodi se aktivni ugalj velike absorptivne moći, dok je masno ulje u lipovom plodu vrlo slično maslinovom.

Čaj od lipe
Pravilna priprema čaja od lipe podrazumeva da se jedna do dve kašičice osušenog cveta preliju šoljom ključale vode, i napitak ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, posle čega se procedi i pije, više puta dnevno. Važno je da se čaj pije što topliji jer je tako najdelotvorniji.

Međutim, treba voditi računa da se ne pretera u konzumiranju, jer preterano velike količine mogu izazvati srčane tegobe.

Ko redovno pije čaj od cveta lipe pomešan sa kašikom meda ne treba da se boji upale pluća ili dušnika.

Litar lipovog čaja dnevno omogućava da se očiste bešika i bubrezi, smire živci i spreči neprijatno znojenje. Isto dejstvo postiže se i ukoliko se čaj koristi kao kupka, jer lipa prodire kroz kožu, čisti je i hrani.

Cvet snižava pritisak
Lipa ima blagotvoran efekat na kardiovaskularni sistem, naročito kod hipertenzije, jer snižava krvni pritisak. Istraživanja britanskih naučnika pokazala su i da cvet ove biljke isceljuje i jača zidove krvnih sudova, čak i kada se radi o proširenim venama. Povoljno deluje i na samu krv, sprečavajući stvaranje ugrušaka.

Deluje i protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima i smanjuje mogućnost začepljivanja srčanih arterija koje srce snabdevaju krvlju.

Na taj način smanjuje i rizik od srčanog udara.

Međutim, osobe koje već piju lekove protiv stvaranja tromba ili za snižavanje pritiska, kao i druge lekove za srce, treba da budu oprezne prilikom konzumiranja čaja od lipe, jer on može dodatno da pojača njihovo dejstvo.
« Poslednja izmena: Jun 12, 2013, 12:53:20 posle podne od strane dragan »