SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Dr Duško Ilić u timu koji menja svet  (Pročitano 1657 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Dr Duško Ilić u timu koji menja svet
« poslato: April 26, 2014, 06:28:11 posle podne »
Međunarodni tim stručnjaka predvođen naučnicima Kings koledža u Londonu među kojima je i istraživač poreklom iz Srbije dr Duško Ilić, razvio je prvi epidermis – tanki sloj ćelija koje čine spoljni deo kože – u laboratoriji.

Izvor: independent.co.uk

Dr. Duško Ilić sa Kings koledža u Londonu

Epidermis je stvoren zahvaljujući pluripotentnim matičnim ćelijama koje su u stanju da se razviju u bilo koje druge ćelije organizma.

Naučnici veruju da će ovim otkrićem ponuditi jeftinu alternativu za testiranje lekova i kozmetike, čime bi se ukinula potreba za testiranjem na životinjama.

Prema rečima dr Teodore Mauro, "moći će da se ispituje niz raznih oboljenja i mutacija gena koji čine ćelije kože".

Do sada su se inženjeri mučili da razviju složen epidermis sa zaštitnom barijerom.

Studija objavljena u žurnalu "Stem Cell Reports" opisuje da su matične ćelije bile "naterane" da proizvode neograničene količine keratinocita (ćelija kože) koje su zatim izložene vlažnom okruženju i napravile slojeve funkcionalne barijere identične onoj na koži.

Biopsijom je otkriveno da se keratinociti stvoreni ovim putem ne razlikuju u strukturnim i funkcionalnim svostvima od onih u običnoj ljudskoj koži.

Dr Duško Ilić, koji je bio na čelu istraživačkog tima Kings koledža u Londonu kaže: ""Naš novi metod može biti korišten za proizvodnju većih količina ekvivalenata ljudskom epidermisu i to u laboratoriji. Oni se mogu koristiti i u istraživanju niza oboljenja kože i njene osetljivosti, kao i za komercijalno testiranje lekova i kozmetike".

Inače, pre nekoliko nedelja, drugi tim iz Kings koledža otkrio je specifične ćelije koštane srži koje mogu da se transformišu u ćelije kože.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA