SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Šta morate da znate na putu do Grčke  (Pročitano 1856 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Šta morate da znate na putu do Grčke
« poslato: Jul 03, 2014, 11:55:26 pre podne »
Na putu do Grčke čekaju vas radovi u Srbiji, naoštreni makedonski policajci koji vrebaju svako prekoračenje brzine i najmanje 11 sati vožnje.

Izvor: Blic.rs

Od Beograda do Preševa, odnosno do granice sa Makedonijom ima tačno 365 kilometara. Poseban oprez preporučujemo na deonici Pečenjevce-Leskovac-Preševo, gde su mogući odroni, ali i u Grdeličkoj klisuri, gde se zbog nepropisnog preticanja često događaju nezgode. Preporuka je da se taj put ne prelazi noću, pogotovo deonica od Vranja do granice, zbog izuzetno čestih radova.
 

U mestima Panevlje, Prevalac, Mazarać, Bresnica put je preusmeren, signalizacija nije na zavidnom nivou i lako se zaluta, a može da bude i opasno ukoliko vam u susret naiđe šleper. Danju je mnogo lakše pronaći pravi put na obilaznicama i stići do granice, gde su vam potrebni pasoš, međunarodna vozačka i saobraćajna dozvola i zeleni karton za Makedoniju. Međunarodnu vozačku u letnjoj sezoni policija gotovo nikad ne traži, ali je po propisima obavezna.
 
Zadržavanje na granicama Srbije i Makedonije je oko 30 minuta, s tim što prilikom ulaska u Makedoniju bez problema možete stati u kolonu naznačenu za državljane EU i izbeći nešto duže čekanje.

Preporučujemo da odmah nakon ulaska u Makedoniju stanete na prvu pumpu i zamenite 10 evra u makedonske denare, koliko je potrebno za putarine u oba pravca. To savetujemo jer na naplatnim rampama primaju samo papirni novac u evrima, a kusur vraćaju isključivo u domaćoj valuti. Moguće je koristiti i karticu, ali im često ne rade aparati. Gorivo u Makedoniji je znatno jefitnije u odnosu na Srbiju, pogotovo za one koji voze na TNG (tečni naftni gas).

Put kroz Makedoniju je odličan, ali apelujemo na vozače da obrate pažnju na prekoračenje brzine. Jedan deo puta je magistralan (ograničenje od 50 do 90 kilometara na sat) i nalik je autoputu, pa vozači dodaju gas, a radarske kontrole su česte. Zapazili smo da makedonska policija zaustavlja mahom vozače iz Srbije, a kazne su i do 300 evra. Dodatni problem je taj što pasoš ostavljate saobraćajnom policajcu, sve dok kaznu ne platite u najbližoj pošti ili banci.

Na granicama Makedonije i Grčke čeka se oko pola sata. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na prelaz Evzoni, gde Grci bahato obilaze kolone vozila, što može biti opasno kada putnici izađu iz automobila da protegnu noge. Ukoliko ste pušač, ugasite cigaretu na samoj granici, jer to može zasmetati cariniku ili policajcu koji će vas zbog te sitnice odvojiti u stranu. Isto se može dogoditi ukoliko ne skinete naočare za sunce ili ne spustite sve prozore na automobilu. Nakon prelaska granice pomerite časovnike sat vremena unapred zbog promene vremenske zone.

Jedna zanimljivost u vezi sa saobraćajnom kontrolom u Grčkoj. Naime, ukoliko ste vozač koji mora da nosi naočare za vid saobraćajci traže da imate rezervne naočare, a ukoliko ih nemate, kazna je 20 evra.

Na 72 kilometra od granice je Solun, gde ćete se odlučiti kojim putem nastavljate. Levo od Soluna su Halkidiki i Tasos, desno je atinska regija i novi autoput za Igumenicu, odnosno Krf.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA