SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: OPREZ-Elektronske cigarete opasne za maloletnike i trudnice. I biće zabranjene  (Pročitano 1667 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
OPREZ-Elektronske cigarete opasne za maloletnike i trudnice. I biće zabranjene
« poslato: Avgust 27, 2014, 06:00:32 posle podne »
Srbija će morati da se prilagodi preporukama Svetske zdravstvene organizacije o zabrani upotrebe e-cigareta na javnim mestima.

Izvor: Blic

E-cigareta je zabranjena u Australiji, Kanadi, Izraelu, Meksikuo, Brazilu, Panami i Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Foto: france24.com

Iako kasni sa merama u borbi protiv duvanskog dima, Srbija će na kraju morati da prilagodi svoje zakone i da ovaj proizvod tretira kao obične cigarete.

Dok ne bude dokazano da para koja se izdiše nije štetna za druge osobe koje se nalaze u okolini, na snazi će ostati zabrana korišćenja e-cigareta, pre svega tamo gde je zabranjeno i pušenje običnih cigareta, navedeno je u dokumentu koji je objavila SZO. Ova organizacija, takođe, traži od vlada da uklone skoro svuda automate za njihovu distribuciju. Vlastima je, takođe, preporučeno da zabrane prodaju e-cigareta maloletnicima, ocenjujući da njihova upotreba može da predstavlja “veliku opasnost” po tinejdžere i fetuse.

- Postojeći podaci pokazuju da ono što izbacuju e-inhalatori nikotina, a čiji su elektronske cigarete najčešće korišćen prototip, nije samo vodena para, kako se često ističe u marketinškom predstavljanju tih proizvoda - saopštila je SZO.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana pri Ministarstvu zdravlja dr Srmena Krstev objašnjava za “Blic” da Srbija već uveliko kasni sa svim merama koje se tiču kontrole duvana.

- Sve zavisi od političke volje. Već uveliko je trebalo da potpuno zabranimo pušenje u restoranima i kafićima, da na svim paklicama stoji slikovito upozorenje o štetnosti duvana, a kasnimo i sa strožom kontrolom reklamiranja duvanskih proizvoda. Takođe, pušenje e-cigareta bi trebalo zabraniti na javnim mestima. S obzirom na to da je naša zemlja potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO, obavezni smo da naše zakone uskladimo sa svim preporukama - ističe doktorka Krstev, i kaže da zdravstvene posledice korišćenja elektronskih cigareta još nisu poznate, ali i da neka istraživanja pokazuju da su one samo uvod u pravo pušenje.

Ona smatra da su ove cigarete štetne jer sadrže nikotin i hemijske materije koje su kancerogene.

Citat
Šta je e-cigareta
E-cigareta je izgledom slična pravoj cigareti, a proizvodi paru nalik duvanskom dimu. Ima raznih modela, a cena se kreće od 1.000 do 7.000 dinara. Kako bi u potpunosti izgledale kao obična cigareta, neke imaju ugrađenu LED diodu koja se pali svakim povlačenjem dima. Mogu da sadrže i arome po želji pušača. Neke od njih su duvanske, neke voćne, a postoje i one od kafe, vanile, čokolade ili mentola.