SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Voz budućnosti kroz cev ide 1.200 km/h!  (Pročitano 1880 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Voz budućnosti kroz cev ide 1.200 km/h!
« poslato: Decembar 22, 2014, 07:28:41 pre podne »
Milijarder Elon Mask uložio u razvoj sistema velikih pneumatskih cevi, koji će omogućiti putovanje ogromnom brzinom

Izvor: Kurir

Budućnost je stigla... Koncept novog voza

LOS ANĐELES - Kad je milijarder Elon Mask rekao da ima revolucionarnu ideju za novu vrstu transportnog sistema koji bi umesto standardnih šina koristio tube, svi su mislili da preteruje.

Međutim, njegova firma „Hajperlup transportejšen tehnolodžiz“ sad je na korak od stvaranja solarnog voza koji će ići brzinom od 1.200 kilometara na sat.

Razvoj

Osnivač „Pejpala“ i „Spejseksa“ veruje da će s novim sistemom za putovanje između Los Anđelesa i San Franciska biti potrebno svega pola sata, što je upola manje nego avionom.

Na projektu radi oko 100 inženjera iz „Boinga“, NASA, „Erbasa“, „Spejseksa“, i u kompaniji veruju da će već sredinom 2015. imati potpuno gotov projekat. Naučnici su dosad napravili veliki napredak na tri glavna polja - u proizvodnji kapsula, izgradnji stanica i ruta sistema.

Cela Maskova ideja zasnovana je na ideji pneumatskih cevi koje su služile za slanje poruka s jednog sprata na drugi. On veruje da isti sistem može da služi za prenos ljudi, pa čak i vozila.

Lebdi u vazduhu

- Kapsula s putnicima lebdeće unutar cevi pod niskim pritiskom i moći će da dostigne brzinu od 1.200 kilometara na sat. Jedini otpor koji bi imale kapsule bio bi vazduh ispred njih, ali taj vazduh smo uklonili koristeći kopresore - rekao je Dirk Aglborn, direktor kompanije „Hajperlup“.

Kako je Mask opisao, „Hajperlupov“ sistem će ispaljivati kapsule s putnicima kroz cevi ogromnom brzinom, a dodatno će ih ubrzavati magneti sa strane. Svaka kapsula stajaće na vazdušnim jastucima.

Mreža cevi... Biće povezani svi američki gradovi


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA