Forum sajta KoZnaZna

PUTOVANJA Pasoši Vize Državljanstvo Ambasade => Informacije i saveti za putovanje, školovanje... => Temu započeo: GoxyS Februar 04, 2021, 04:37:49 posle podne

Naslov: Ulazak u zemlju bez negativnog testa i karantina samo u 10 slučajeva
Poruka od: GoxyS Februar 04, 2021, 04:37:49 posle podne
Vlada Slovenije izmenila je pravila za ulazak u zemlju i ukinula neke izuzetke koji nisu zahtevali karantin, niti negativan test na koronavirus, prenosi STA.

Izvor: Tanjug

(https://www.b92.net/news/pics/2021/02/04/401185936601bda5b87c07413417303_690x460.jpg)

Nova pravila stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku koje se očekuje danas, a ostaće na snazi do 12. februara.

Ona propisuju da će i dnevni migranti koji rade u nekoj od članica EU ili u Šengenskoj zoni, koji se vraćaju u zemlju nakon 14 časova takođe morati da pokažu negativan test na koronavirus ne stariji od sedam dana.

Isti zahtev odnosiće se i na osobe koje povremeno prelaze granicu zbog posla ili brige o detetu, obrazovanja ili nauke u Sloveniji ili EU, kao i za državljanine članica EU koji dolaze iz drugih EU zemalja kada pružaju pomoć ugroženim grupama, članovima porodice, koji izvode radove na održavanju svojih poseda ili koji su uključeni u napore da zaštite živote, zdravlje ili imovinu drugih ljudi i koji se vraćaju u okviru 12 sati od trenutka prelaska granice.

Negativan test će takođe biti obavezan za sve one osobe koje u Sloveniju dolaze radi pregleda kod lekara.

Ulazak u zemlju bez negativnog testa i karantina biće moguć samo u deset slučajeva, uključujući osobe koje obavljaju međunarodni transport, osobe koji prevoze dobra i ljude u Sloveniju, tranzitni putnički i teretni transport, ukoliko osoba napušta zemlju na do osam sati ili se u nju vraća nakon ne više od istog broja časova.

Vlada je takođe dopunila listu zemalja na crvenoj listi za koje važi zahtev za karantinom, a koju je proširila na neke administrativne delove Norveške i Danske.