Forum sajta KoZnaZna

Pirketov Blog => Pirketov Blog => Остало => Temu započeo: Пирке Блогер Oktobar 16, 2010, 04:08:52 posle podne

Naslov: Пиротски Дијалекат
Poruka od: Пирке Блогер Oktobar 16, 2010, 04:08:52 posle podne
Богатство једног језика, највише се огледа у броју различитих дијалеката

Познати пиротски новинар и публициста Томислав Г. Панајотовић, који иза себе има неколико књига из области дијалектологије, каже да онај ко тврди да је пиротски говор смешан излаже се ризику да сам испадне – смешан.

Јер, према речима чувеног дијалектолога, академика Павла Ивића, пиротски говор је један од најстаријих и најлепших српских говора.

Панајотовић каже да је пиротски говор био предмет озбиљних научних истраживања још крајем 19. и почетком 20. века када су чак научници из Европе писали докторске дисертације о том говору. Пиротски говор је кодификован у великој мери.

Припада тимочко-лужничкој говорној групи и са сврљишко-заплањским и призренско-јужноморавским говором чини саставни део призренско-тимочке дијалекатске групе. У њему постоје само два падежа: номинатив и акузатив, па општи падеж преузима функцију зависних падежа уз помоћ предлога, као на пример: жена, на жену, сас жену… "На жену ми брат", "Сас жену ми се јучера карамо цел д'н", само су неки од примера.

Најбољи пример тог "богатства" падежа је и андегдота из чувеног пиротског ресторана "Национал", коју Пироћанци радо причају и препричавају.

Својевремено је у "Националу" одсео један угледни професор из Београда. Од келнера је тражио мени.
Он му је избројао читав списак: "Имамо пасуљ сас сува ребра, гулаш сас јагњетину, гулаш сас телетину, купус сас свињетину…".
Професор после силног набрајања, упита келнера: "Да ли ви употребљавате акузатив?"
А он ће: "Ама јок, код нас се све спрема на зејтин."

Интересантно је да Вук Караџић наш велики језички реформатор није ни знао да постоје јужни дијалекти српског језика све до своје дубоке старости.

Пиркетов Блог је замишљен као место које ће очувати лепоту говора - не само пиротског већ и других говора у Србији.

Уколико употребљавате, говорите или знате неки говор који плени својом лепотом региструјте се, јавите се на
МАИЛ pirotski@gmail.com и уколико имате вољу учествујте у очувању лепоте наших говора.