SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Mali vodič za kupovinu dobre školske torbe  (Pročitano 4405 puta)

Van mreže Goca

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 307
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Mali vodič za kupovinu dobre školske torbe
« poslato: Avgust 12, 2010, 07:02:56 posle podne »
Široki kaiševi na rancu su obavezni

Izvor: Blic.rs - CDC/MA

Za manje od tri nedelje će kraj raspusta i početak nove školske godine. Mališani kreću u školu i treba da svakog dana do škole nose torbu koja je u proseku teška oko četiri kilograma.Deca, međutim, često nose preteške ili neodgovarajuće školske torbe. Koliko ranac sme da bude težak? Na šta roditelji treba da obrate pažnju prilikom kupovine? Stručnjaci odgovaraju na najvažnija pitanja:


Važno prilikom kupovine
Kada kupujete školsku torbu ili ranac obavezno povedite dete sa sobom, jer ono mora da ga "proba". Obavezno ponesite džemper ili jaknu, jer je važno da ranac dobro stoji i kada je dete toplije obučeno. Veoma je važno da im ranac dobro stoji, objasnite im da je to mnogo važnije od lika iz animiranog filma koji je odštampan na torbi.

Pravilan položaj: Ranac ne sme da steže, niti da klizi s ramena. Važno je da prianja na više mesta na leđima i da ne viri iznad ramena. Zbog opasnosti od povreda, šnale i kopče za podešavanje i zatvaranje treba da budu zaobljene.
Savet: Da biste proverili da li ranac stvarno odgovara detetu, napunite ga nečim još u radnji i recite mališanu da skakuće s njim na leđima.

Kaiševi: Pošto deca brzo rastu, treba da postoji mogućnost podešavanja dužine. Kaiševi treba da budu široki najmanji četiri centimetra, kako bi se težina bolje rasporedila, a ranac ne bi žuljao.

Ručka: Ručka treba da bude postavljena i prilagođena dečijoj šaci.
Bezbednost: Upadljiva boja će doprineti da učesnici u drumskom saobraćaju bolje vide vaše dete. Proverite da li ranac ima fluorescentne pruge, kako bi mališana primetili i u mraku.

Šta je još važno
Stručnjaci upozoravaju da rančevi nisu pogodni za manju decu, pošto uglavnom nisu ergonomski, tj. prilagođeni obliku tela, te mogu da oštete kičmu.

Kada je ruksak opasan?
Kad je ruksak pretežak, dete izvija (izdužuje) leđa i naginje telo i glavu prema napred da bi uspostavilo ravnotežu. To opterećuje mišiće leđa i vrata, pa postoji opasnost od prenapregnutosti ili čak povrede mišića.

Dakle zbog prevelike težine torbe dete može da ima hronične bolove, koji su vrlo neprijatni, u ramenima, vratu i leđima.
 
Pripremite ih za polazak u „veliku školu“
 Pisanje, čitanje, matematika... To su prilično teške stvari za jedno dete. Ali, polazak u "veliku školu" ponekad teško pada i roditeljima. Prošlo je blaženo doba obdaništa! Od njega se sada traži da se koncentriše i da 45 minuta mirno sedi u klupi.

Osim toga, tu je mnoštvo novih stvari sa kojima će morati samo da se suoči. Ipak, nema razloga za paniku, iako decu pomalo plaše novine, one ih i uzbuđuju. Obično su ponosni što su dovoljno "veliki" da mogu da idu u pravu školu i što će uskoro moći sama da čitaju knjige koje ih zanimaju. Poslušajte nekoliko saveta koji će vam olakšati prve školske dane.

Budite u toku
Morate aktivno da pratite detetov rad i napredovanje. Njemu je veoma važno da zna da se roditelji interesuju za ono što mu se dešava u životu, iako vam samo neće ispričati bogzna šta.

Naučite ga da uči kroz igru
Nepoznata reč? Potražite je zajedno u rečniku. Dok se vozite automobilom, igrajte se tako što ćete pronalaziti reči koje se rimuju ili zajedno izmišljati priče. Vikend na selu? Podstaknite ga da posmatra biljke, životinje, insekte i sve ono što može da ga navede da postavlja pitanja. Čitate novine? Možete da ih čitate zajedno! Pratite školski program. Uči o nekom istorijskom događaju? Odvedite ga u muzej, pronađite knjige u kojima se govori o istoj temi, ilustracije ili fotografije odeće iz tog perioda...

Pustite ga da predahne
To, naravno, ne znači da dete treba da bude preopterećeno gomilom vanškolskih aktivnosti. Najvažnije je da shvati da je učenje... igra! Uostalom, istraživanja pokazuju da su najuspešnija deca koja vode normalan život i koja imaju dovoljno vremena za odmor i igru. A to je ono što roditelji treba da obezbede.

Odgovori na najvažnija pitanja:

Koliko težak sme da bude ranac?
Težina ranca ne sme da prelazi 10 odsto detetove telesne težine. Neadekvatno opterećenje može da dovede do deformacije kičme.
 
Moje dete uvek sve knjige vuče sa sobom. Kako da ga naučim da se organizuje?
Recite mu da napravi spisak stvari koje su mu sledećeg dana zaista potrebne. Ispraznite ranac i recite mališanu da izdvoji samo one stvari koje se nalaze na listi. Nekoliko nedelja to radite zajedno, a nakon toga samo proveravajte da li se u rancu nalazi sve što je na listi. Kada se navikne na ovu proceduru, samo ga pitajte da li je spakovalo sve što mu je potrebno.
 
Kako da znam da postoji mogućnost da dođe do deformacije kičme?
Ako dete hoda ili sedi blago pogrbljeno. Najveća opasnost postoji kod dece koju roditelji stalno moraju da opominju da za stolom sede pravo. I česte glavobolje mogu da najave deformaciju.
 
Koje su posledice pogrešnog držanja kod dece?
Ako vam se dete nedovoljno kreće i uz to nosi teške knjige, promene na kičmi mogu da se jave mnogo ranije nego obično. Oštećenja koja obično nastaju posle četrdesete, u tom slučaju su moguća već u dvadesetoj godini života. Osim toga, i deca mogu da obole od diskus hernije.

Najbolji saveti za pakovanje školske torbe
Pravilo prvo je da teške stvari treba da budu bliže leđima. Najteže stvari spakujte tako da detetu budu uz leđa, sveske stavite u sredinu, a najlakše stvari, npr. pernicu, sasvim napred.
Idealno mesto za flašu s vodom ili sok jeste spoljašnji džep sa strane. Stručnjaci smatraju i da pri odabiru svezaka treba svakako preporučiti one manjeg formata, odnosno A5 a ne A4, iako većina profesora zahteva velike sveske, a ilustracije radi šest velikih svezaka dvostruko je teže od šest malih - 1,5 u odnosu na 0,70 kilograma.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA