SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kako se gradi roditeljski autoritet  (Pročitano 2442 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Kako se gradi roditeljski autoritet
« poslato: Februar 03, 2012, 03:11:52 posle podne »
Budite dosledni u kaznama, ali i u ispunjavanju obećanja, razgovarajte o svemu otvoreno i stalno pokazujte detetu da ga volite

Izvor: Novosti

Svaki roditelj želi da bude autoritet svom detetu, da ga ono poštuje, uvažava i sluša. Do prvih većih sukoba najčešće dolazi u adolescenciji, ali čak i sasvim malo dete bez roditeljskog autoriteta može da bude vrlo problematično i da se loše ponaša. Važno je znati da autoritet nije nešto što se podrazumeva samom činjenicom da ste otac ili majka, već se postepeno gradi i stiče. Da biste to postigli dete pre svega mora da vam veruje, jer ako nema poverenja, ukoliko ste mu često davali obećanja, a retko ih ispunjavali, neće uvažavati vaš stav i mišljenje. Takođe, ako mu ponašanjem pošaljete poruku da nešto zabranjujete ili ga kažnjavate samo zato što ste loše volje, ljuti ili nervozni, nećete imati dobar odnos.

Razgovarajte o svemu otvoreno

Nikada ne kritikujte dečju ličnost nego samo postupak i uvek istrajte u kazni, kao i u obećanjima. Samo pravično strog, nežan i dosledan roditelj može izgraditi autoritet kod svog deteta, tvrde stručnjaci.
Deca slušaju samo onda kada su sigurni da njima nećete manipulisati i da uvek važe ista "pravila", bez obzira na okolnosti. Kada mališani iskuse da roditeljski zahtevi imaju smisla, tada prihvataju njihove stavove, mišljenje i reči.
Bitno je da dete ne kažnjavate fizički. "Pravi" autoritet ne ogleda se u strahopoštovanju, već u detetovoj samodisciplini. Tačnije, dete vam veruje i poštuje vaš autoritet samo ako ne morate da ga prisiljavate da se ponaša na određeni način. Autoritet nije važan samo da bi se dete ponašalo vaspitano i kulturno nego i za pravilan psihički razvoj.

Nedostatak roditeljskog autoriteta gradi decu u ličnosti sa manjkom samopouzdanja. Deca imaju potrebu da budu zaštićena i da im se ispune potrebe. Ukoliko im je to uskraćeno, odrastaju u uverenju da je njihovo okruženje haotično i da roditelji na to ne mogu da utiču. Važno je da shvatite da postoji imaginarna granica koja deli podršku i podsticaj od mešanja u detetov život. Prepoznati tu granicu je najteži izazov vaspitanja, jer je roditelji olako prelaze i ne dozvoljavaju detetu da donosi samostalne odluke, da ima svoje mišljenje i stavove. Zato je bitno da detetu uvek objasnite i obrazložite svoje vaspitne metode, da priznate kada niste u pravu i kažete "izvini", dozvolite mu da donese odluku, ali i da preuzme odgovornost za nju. Dok su deca mala, to mogu biti sitne stvari i odluke koje ćete im prepuštati (šta će da obuku, šta će da gledaju na TV, čega će se igrati), a isti model trebalo bi da se prenosi i na bitnije životne odluke kako deca budu zrelija. Jer, kada odlučujete umesto deteta, namećete mu lične želje i ambicije i odnos, umesto na podršci i poverenju, bazirate na manipulaciji.
Budite strpljivi, pokažite detetu da imate vremena za njega. Kad god nešto postigne ili samostalno uradi, recite mu koliko ste ponosni. Ispunjavajte obećanja. Razgovarajte o svemu otvoreno. I najvažnije od svega je da dete stekne osećaj da je u svom domu zaštićeno i sigurno, da je to mesto gde ga neće osuđivati i grditi bez razloga. Tu treba da bude prihvaćeno sa svim svojim manama i vrlinama. Jedino tako održaćete autoritet, a detetu dozvoliti da razvija identitet i ličnost na pravi način.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA