SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Hrvati ukidaju liniju Beograd-Split  (Pročitano 1930 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Hrvati ukidaju liniju Beograd-Split
« poslato: Jun 18, 2013, 10:08:22 pre podne »
Hrvatska nema interes da turisti iz Beograda vozom stižu u Split. Hrvati traže visoku naknadu pa „Železnice Srbije“ ne pokreću liniju za Split, pišu Novosti

Izvor: Novosti.rs„HRVATSKE železnice“ nemaju više interes da srpski turisti vozom idu na hrvatsko primorje! Posle osam godina voz „Jadran ekspres“ više neće saobraćati na relaciji Beograd - Split.

Zbog nerentabilnosti, „Hrvatske železnice“ su još pre šest meseci ukinule 46 vozova u međunarodnom saobraćaju, ali je susednim zemljama ostavljena mogućnost da održe te linije - uz nadoknadu.

Međutim, zbog visokih tarifa koje Hrvatska naplaćuje za korišćenje svoje pružne infrastrukture, „Železnice Srbije“ su primorane da radikalno smanje broj vozova koje idu preko Hrvatske. Prvo su ukinuti direktni polasci za Sarajevo i Zagreb, a zatim i pet polazaka za Cirih smanjeno je na samo - jedan. Naše „Železnice“ još ne naplaćuju nadoknadu za korišćenje železničke infrastrukture.

STATISTIČKA GREŠKA
Razlog za skroman broj saobraćajnih linija sa Hrvatskom činjenica da je broj srpskih turista na Hrvatskom primorju godinama na nivou statističke greške. Srpski turisti u Hrvatskoj čine 1,6 odsto ukupnog broja noćenja koje ostvare turisti u ovoj zemlji! Srpski gosti u Hrvatskoj, u proseku, ostanu po 2,3 dana, što jasno govori da nije reč o turistima. Neuporedivo više srpskih turista ode avionom u afričke zemlje nego na susedno hrvatsko primorje.


"Tarife koje naplaćuju su toliko visoke da smo odustali od ideje da ove godine pustimo u saobraćaj voz Jadran ekspres“ - kažu u „Železnicama Srbije“.

"To je prava šteta, ali jednostavno, taj voz bio bi neisplativ! Recimo, samo za voz do Sarajeva železničke uprave iz Srbije, RS i BiH trebalo bi da na godišnjem nivou izdvoje oko 677.000 evra za korišćenje 87 kilometara hrvatskih pruga. Ni mi, ali ni drugi nismo imali ekonomski interes da ovu liniju očuvamo."

U „Železnicama Srbije“ kažu da je „Jadran ekspres“ bio izuzetno popularan. Saobraćao je jednom nedeljno, petkom, a povratak je bio subotom. Voz je uvek bio pun i uvek se tražila karta više. Mesta su naročito kupovale porodice sa decom, popularno nazvani „vikendaši“ koji su od roditelja nasledili vikendice i kuće u Hrvatskoj.

Isti utisak imaju i na Beogradskoj autobuskoj stanici, sa čijih perona tokom čitave godine, a ne samo leti, saobraćaju autobusi prema - hrvatskom primorju. Svakodnevni polazak je samo ka Zagrebu, dok nekoliko puta nedeljno autobusi idu ka Puli, Poreču, Splitu, Korčuli i Dubrovniku.

" Nadamo se da će broj polazaka i putnika biti na nivou prošle godine" - kaže Ljiljana Dimić iz BAS-a.

"Sumnjam da Srbi koji idu autobusom u Hrvatsku idu da se kupaju. Većina ide kod rodbine ili da obiđu imanje. Iako su krajnja odredišta Split, Makarska ili Pula svi autobusi saobraćaju preko Petrinje, Plitvica, Korenice, Obrovca, Benkovca, Drniša, Nevesinja."


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA