SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Počasni konzul  (Pročitano 6040 puta)

Van mreže Admin

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 232
  • Karma: +1/-0
  • Informacija ima cenu
    • KoZnaZna
Počasni konzul
« poslato: Decembar 15, 2009, 09:03:11 posle podne »
Prava i privilegije
Međunarodnopravni položaj predstavništava sa počasnim konzularnim funkcionerima na čelu regulisan je Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima iz 1963. Konzularna kancelarija i počasni funkcioner koji njome rukovodi uživaju zaštitu kao i prostorije karijernog konzulata, isto fiskalno oslobađanje, kao i oslobođenje od carine za uvoz predmeta namenjenih isključivo za potrebe funkcije koja se obavlja.
U uvodu pomenute konvencije naglašeno je da „svrha privilegija i imuniteta nije lična korist pojedinca već efikasno obavljanje dužnosti”. Član 41 koji karijerne konzularne funkcionere štiti od hapšenja, osim u slučaju teških krivičnih dela, ne odnosi se na počasne konzule. Počasnih konzula drugih zemalja u Srbiji ima tek nešto više od deset.

Počasni konzularni funkcioner najčešće je državljanin „države prijema“, osoba koja često već ima bliske veze sa zemljom koju zastupa, mada i tu ima izuzetaka.

Počasne konzulate kao vid predstavljanja često koriste male zemlje koje ne mogu da priušte slanje karijernog diplomate, a one veće i bogatije da zarad interesa sopstvenih državljana prošire mrežu u zemlji u kojoj već imaju predstavništvo na nivou ambasade. Irska, na primer, ima počasne konzule u Španiji, gde mnogo njenih građana ima imovinu, ali i na najvećim grčkim ostrvima – grčke državljane koji će Ircima koji tamo provode odmor izaći u susret u svakoj prilici.

Počasni konzuli ne primaju platu. Ponekad dobijaju simboličan honorar ili nadoknadu troškova proisteklih iz obavljanja dužnosti. Imaju pravo na dipomatske tablice, službene legitimacije, rezervisano parking mesto za potrebe konzulata. Jedni imaju ingerencije da izdaju vize drugi ne.

Svima im je zajedničko da su veoma ponosni na čast koja im je ukazana, što se uklapaju u definiciju „ugledne ličnosti koja u sopstvenoj državi obavlja konzularne poslove za račun druge države”.

Srbija ima 55 počasnih konzulata u svetu:
- u Evropi devet, Rusiji i Evroaziji jedno,
- Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi 25,
- na Bliskom istoku i Africi 13,
- u Aziji šest i
- jednog u bivšim republikama SFRJ (Makedonija).

Kraljevina Jugoslavija je imala oko 100 počasnih konzula u inostranstvu (većina je otkazala funkcije posle Drugog svetskog rata), a SFRJ, pre početka jugoslovenske krize 1990, 26 počasnih konzularnih funkcionera u inostranstvu.

Sama procedura predlaganja i imenovanja je složena i dugotrajna i može da potraje mesecima. Za postavljenje počasnog konzularnog funkcionera Srbije u nekoj zemlji potrebna je saglasnost čak pet državnih resora i, naravno, prethodna saglasnost vlade strane države u kojoj se takvo konzularno predstavništvo otvara. Inicijativa mora doći od strane naše nadležne ambasade akreditovane u toj zemlji.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA