SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Posao za 1.000 medicinara  (Pročitano 1216 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 306
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Posao za 1.000 medicinara
« poslato: Septembar 08, 2015, 09:59:42 pre podne »
Novopazarsko udruženje "Reintegracija" pomaže mladima iz cele Srbije da se zaposle u Nemačkoj. Besplatno do papira. Potreban B-2 nivo poznavanja jezika

Izvor: Novosti

Belma i Dražena iz Priboja otišle u pečalbu

Odlukom nemačke vlade, od pre tri godine, da se neke struke proglase deficitarnim (medicinsko osoblje, školovani građevinari, informatičari, vodoinstalateri, električari, mehaničari.. .) i da se dobijanje radne dovole omogući i žiteljima zemalja koje nisu članice Evropske unije, otvorilo je mogućnosti za lakše zapošljavanje u Nemačkoj velikog broja građana Srbije. U realizaciju projekta odmah se uključilo i Udruženje "Reintegracija" iz Novog Pazara, koje godinama ima dobru saradnju sa nemačkim poslodavcima i jednu od najboljih škola nemačkog jezika u Srbiji.

- Trenutno smo najviše angažovani na projektu "Posao za hiljadu medicinskih radnika" u Nemačkoj. Najtraženiji su medicinski tehničari i medicinske sestre-pedijatri. Nekoliko stotina medicinara iz Novog Pazara, Priboja, Niša, Prokuplja, Leskovca i drugih delova Srbije uz našu pomoć već se zaposlio u Minhenu, Štutgartu, Berlinu, Frankfurtu i drugim nemačkim gradovima, cilj nam je da za dve-tri godine u Nemačku pošaljemo hiljadu medicinara koji ne mogu da se zaposle u Srbiji ili žele veću platu i bolje uslove u Nemačkoj. Oni koji su već u Nemačkoj potvrđuju da iz Srbije dolazi odličan kadar, poslodavci cene naše stručnjake, a pacijenti često traže da o njima brine medicinsko osoblje iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije. Osim iskusnih radnika, nemački poslodavci spremni su da zaposle i mlade koji su tek završili ili završavaju neku od medicinskih škola - kaže Kadrija Mehmedović, kordinator ovog projekta i direktor "Reintegracije".

U "Reintegraciji" napominju da je za odlazak u Nemačku i dobijanje posla dovoljan B-1 nivo poznavanja nemačkog jezika, ali da je najbolje da kandidat u Srbiji položi i B-2 nivo, u tom slučaju, ako prođe test poslodavca, lako nostrifikuje diplomu i odmah dobija stalni posao u svojoj struci. U većini slučajeva poslodavac iz Nemačke finansira da kandidat koji ga interesuje na nekoliko dana dođe u Nemačku, gde se sa njim obavlja razgovor i gde se upoznaje sa poslom koji će obavljati.

- Nažalost, mnogo mladih i nezaposlenih ljudi u Srbiji zainteresovanih za rad u Nemačkoj, ili nema novca da plati kurs nemačkog jezika, koji obično traje šest meseci. Mi se trudimo da finansiramo 50 odsto kursa B-1, a da nam drugu polovinu kandidat plati kad se zaposli u Nemačkoj. Nemački poslodavci su pristali da unapred finansiraju kompletan kurs (i B-1 i B-2 nivo), jer tako dobijaju medicinskog radnika koga odmah mogu da uključe u posao. To će biti velika pomoć nezaposlenim medicinarima u Srbiji. Svakome iz cele Srbije ko je u grupi dvadesetak deficitarnih zanimanja spremni smo da pružimo svu potrebnu pomoć i pomognemo oko zapošljavanja u ovoj državi - dodaje Mehmedović.

DOGOVOR DRŽAVA

SPORAZUM koji su potpisali Nacionalna služba zapošljavanja Srbije i Ministarstvo rada i socijalne politike Nemačke dodatno je otvorio vrata zapošljavanju stručnjaka iz Srbije u Nemačkoj.

- Sve je manje onih koji u Nemačku odlaze "naslepo" i sa namerom da traže azil, a sve više onih koji odlaze "na sigurno" sa znanjem nemačkog jezika i dogovorom sa poslodavcem. Ovo je od velikog značaja za sve nezaposlene u Srbiji i za obe države - naglašava Mehmedović.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA