SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Dačić uručio srpski pasoš Lauševiću  (Pročitano 2565 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Dačić uručio srpski pasoš Lauševiću
« poslato: Februar 01, 2012, 07:57:58 pre podne »
Po proceduri - On je prošao redovnu proceduru i ispunjava sve uslove da dobije taj dokument. Čast mi je da čoveku čije sudbina i ispovest izazivaju toliko pažnje uručim pasoš, rekao Ivica Dačić

Izvor: pressonline.rs | Ivana Žigić, Beograd


Ministar policije Ivica Dačić uručio je juče u konzulatu Srbije u Njujorku srpski pasoš glumcu Žarku Lauševiću, saznaje Press. Nekada veoma popularni glumac, koji je zbog dvostrukog ubistva nekoliko godina proveo u zatvoru u Crnoj Gori, već 13 godina živi u Americi, ali do sada nije imao važeća srpska dokumenta.

Kako Press saznaje, Žarko Laušević je nedavno preko srpskog konzulata, odmah nakon odluke o pomilovanju, tražio srpski pasoš. On je prošao klasičnu proceduru fotografisanja i apliciranja za taj dokument u diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Nakon toga DKP je poslao sve potrebne podatke u Srbiju, a pasoš mu je izdat 27. januara u Beogradu.

Ispunjeni svi uslovi
Ministar Ivica Dačić izjavio je juče za Press da mu je čast što je našem proslavljenom glumcu dao pasoš.
- S obzirom na to da sam pre izvesnog vremena učestvovao u izdavanju državljanstva Lauševiću, čin uručenja pasoša je nastavak brige za naše građane. On je prošao redovnu proceduru i ispunjava sve uslove da dobije taj dokument. Čast mi je da čoveku čija sudbina i ispovest izazivaju toliko pažnje uručim pasoš - kazao je Dačić.

Srpski advokati ocenili su da je ministar Dačić napravio humani gest koji će Lauševiću znatno olakšati život.

- Pre svega to je human gest. Žarku je sada omogućeno da putuje van Amerike, a ukoliko to bude želeo, može da dođe i u Srbiju. Do sada nije mogao da ide van Amerike jer tamo nije boravio legalno. Ono što je bio njegov najveći problem jeste upravo to što nije imao putne isprave i državljanstvo - kaže poznati advokat Božo Prelević.

Beogradski advokat Toma Fila rekao je da Laušević nije mogao da dođe u Srbiju kako bi dao svoje podatke potrebne za izdavanje pasoša, pa smatra da je gest ministra policije human.

- Lauševića je predsednik Boris Tadić pomilovao pred Novu godinu, pa sada više nema nijedne prepreke da se vrati u Srbiju. Crna Gora je izjavila da neće raspisivati državnu poternicu za njim, pa Laušević može da putuje gde god hoće - rekao je Fila.

Glumac Branislav Lečić takođe je pozdravio ovakav gest srpskih vlasti.

- Žarko je stradao i za njega je kazna to što je po njegovoj savesti ono što je urađeno večno. On i sam kaže da nikada više neće moći da bude slobodan. Ipak, ovo je svakako dobar gest koji njemu olakšava život. Znajući ga, njemu bi satisfakcija bila da se na suđenju dokaže da je sve učinio u samoodbrani, ali ovo je rešenje za njegovo preživljavanje. Nisam siguran da će se lako pojaviti u Srbiji, već će se koncentrisati da sredi papire u Americi - kaže Lečić.

Jedan od najtalentovanijih glumaca
Žarko Laušević je rođen 1960. na Cetinju, diplomirao je FDU u Beogradu, bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, igrao je u više od dvadeset filmova i TV serija i dobitnik je gotovo svih velikih glumačkih nagrada. Lauševićeva autobiografija „Godina prođe, dan nikada" prodata je ovih dana u Srbiji u više stotina hiljada primeraka.

Glumac Nebojša Glogovac kaže da Lauševića poznaje još od kada su kao sasvim mladi radili zajedno, kao i da je bio upućen u sva dešavanja nemilog događaja.

- Tog čoveka prosto obožavam. On i sam kaže da od sebe nigde ne može pobeći, pa mu ovo nije spas od onoga što njega muči. Lično bi mi svakako bilo izuzetno drago da se ponovo vidimo i sednemo da popijemo piće, ispričamo se, ali mislim da je to nemoguće. Sve što se desilo njegovoj duši nikada neće dati mira, nažalost. Ipak, jako mi je drago što su mu uručili pasoš i mislim da je to stvarno lep gest - naglašava Glogovac.

U SAD s porodicom
Podsetimo, Laušević je u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u podgoričkom kafiću „Epl" ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), a teško ranio Andriju Kažića. U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak, koji nikoga nije pogodio.
Veće Višeg suda u Podgorici 28. oktobra 1999. izreklo je presudu Lauševiću od četiri godine zatvora, a kako je tada već bio u pritvoru duže od presude, istog dana je pušten na slobodu. Decembra iste godine preko Mađarske odlazi za SAD. Međutim, Vrhovni sud Crne Gore u martu 2001. doneo je pravosnažnu presudu osuđujući ga na 13 godina zatvora. Laušević se, međutim, nije vraćao iz SAD, gde su ga u julu 2009. uhapsili pripadnici Biroa za emigraciju i carine zbog boravka bez emigrantske vize. On je u pritvoru bio do 15. septembra iste godine, a sud u Njujorku je sledeće godine doneo i definitivnu odluku da mu dopusti ostanak u SAD jer mu tamo živi porodica.

Komisija za Lauševićevo pomilovanje uputila je u septembru prošle godine preporuku za pomilovanje predsedniku Srbije Borisu Tadiću, a on je tu odluku doneo 28. decembra 2011.

Šta je sloboda?
Ovo je jedan od odlomaka iz Lauševićeve knjige u kome on govori o slobodi.
„Naravno, ja nisam slobodan čovek. Čovek koji je ubio nikada više ne može biti slobodan. Sloboda više nikada ne može biti moja reč. Sloboda je pravo drugih da kažu šta misle o meni, sloboda je da me 'slobode', svojataju, mrze i mrcvare. A ja više i ne znam šta znači ta reč? Je li to možda samo sećanje da sam jednom kao dete trčao oko Biljarde i bio srećan, ili je sloboda onaj trenutak kada sam odlučio da napišem ovu knjigu?"