SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Biometrijski pasoš Srbije  (Pročitano 6677 puta)

Van mreže Admin

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 232
  • Karma: +1/-0
  • Informacija ima cenu
    • KoZnaZna
Biometrijski pasoš Srbije
« poslato: Decembar 15, 2009, 06:21:59 posle podne »

Na koricama pasoša, koje su „carsko“ crvene boje, nalazi se ime i grb Republike Srbije, natpis „PASOŠ“, napisan ćirilicom u zlatnoj boji i oznaka da je pasoš biometrijski. Na unutrašnjoj strani korica je natpis „Srbija“, naizmenično ćiriličkim i latiničkim pismom, koji će biti vidljivi samo na ultraljubičastom svetlu.

Prvi list u pasošu je polikarbonatski i tvrđi je u odnosu na ostale strane, kojih ima ukupno 32 i namenjene su za pečate i vize, prošivene na specijalan način i specijalnim fluoroscentnim koncem.
I druga strana je polikarbonatska, kao na kreditnim karticama, a na prvoj strani srpskim, francuskim i engleskim jezikom napisano je „PASOŠ“. Na toj stranici su lični podaci vlasnika (fotografija, ime, prezime, mesto i datum rođenja, serijski broj i ostali podaci koje sadrži i sadašnja putna isprava).

Prema elementima zaštite novi pasoš se najviše razlikuje od starog i ima sedam nivoa zaštite, što ga čini jednim od najmodernijih u Evropi. Novina je nevidljivi čip sa biometrijskim podacima vlasnika. U dnu druge strane nalazi se mašinski čitljiva zona sa ličnim podacima. Zaštita ove stranice je izuzetno važna kako bi se sprečilo falsifikovanje, tako da ima kinegram, optički varijabilne boje, u procesu laminacije unose se mat i sjajni elementi, i napravljena je od više slojeva plastike. Podaci se urezuju laserom, ali ne na prvi, već na donje slojeve polikarbonata. To znači da bi neko, ako hoće da izmeni podatke, morao da ošteti površinski sloj.

I ostale stranice su predviđene za vize, imaju grb Srbije, sadrže i vodeni žig, zaštitne niti i druge skrivene elemente, koji pasoš čuvaju od falsifikovanja.

Pasoši će važiti po deset godina. Na izradi idejnih rešenja za pasoš radila je zajednička komisija MUP i Zavod za izradu novčanica.

Novi moderan pasoš je jedan od glavnih uslova za ukidanje viza građanima Srbije za putovanja u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma.

Podaci su zasnovani na tekstu „Novi srpski pasoš – novo lice Srbije“, sa sajta Vlade Srbije.

Prilikom uručenja nove putne isprave (biometrijske), prethodni pasoš se poništava i vraća imaocu istog, a na njegov zahtev.

Septembar 2009. godine
Uručen MILIONITI biometrijski pasoš. Pogledaj:U pripremi nova generacija biometrijskih pasoša - Novembar 2009

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije prilagodiće sistem za izdavanje ličnih dokumenta drugoj generaciji biometrijskih pasoša sa čipom sa otiscima prstiju, saopštio je MUP.

U saopštenju se navodi da od 18. novembra do 1. decembra MUP neće primati hitne zahteve za izdavanje novih putnih isprava, dok će redovni zahtevi biti primani i već gotove isprave izdavane.

U saopštenju MUP-a podseća se da je Evropska komisija za biometrijske pasoše obavezala sve članice EU da uvedu "drugu generaciju biometrijskih pasoša" koja podrazumeva pasoše sa otiscima prstiju u čipu, kao i da je za Srbiju pred predstojeću viznu libralizaciju važno da što pre uvede ovaj sistem.

"Ovaj sistem omogućava da na državnim granicama zemalja koje imaju razvijene sisteme za kontrolu pasoša građani mogu da koriste automatske prolaze. Za Srbiju je veoma važno da što pre uvede ovaj sistem, s obzirom na najavljenu viznu liberalizaciju prema zemljama "belog Šengena".

"Svi građani kojima su već izdati biometrijski pasoši bez otiska prstiju u čipu, neće morati da menjaju svoje putne isprave, jer će one važiti do datuma svog isteka i biće validne isto kao i pasoši nove generacije", navedeno je u saopštenju.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA