SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: novi pasosi za novorodjenu decu u inostranstvu  (Pročitano 4512 puta)

Van mreže kakica

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 1
  • Karma: +0/-0
novi pasosi za novorodjenu decu u inostranstvu
« poslato: Jun 08, 2010, 11:45:08 pre podne »
Zivimo u slovackoj i cekamo za par dana rodjenje treceg deteta.Ono sto me zanima je kako da izvadim novi pasos za bebu a da je pri tom ne izlazem uznemiravanju.Pa to nema nigde na svetu da ne mozes dobiti dokument u svojoj ambasadi koja bi trebala da se pobrine za svoje gradjane.Danas sam zvao ambasadu i rekli su mi da treba da izvadim prvo plavi pasos.Samo ne znam ko ce to da plati.Ako neko ima informacije o ovoj temi neka napise.


Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Odg: novi pasosi za novorodjenu decu u inostranstvu
« Odgovor #1 poslato: Jun 09, 2010, 08:37:14 pre podne »
Pozdrav,
Procedure su procedure. Šra da ti kažem. To kod nas uvek tako, usporeno, birokratski. Na strani http://bratislava.mfa.gov.rs/index.php?option=content&task=view&id=173&Itemid=141 piše kako to da uradiš, mada mislim da si ti to već proučio. Jesi slao mail MSP, ako nisi pitaj ih na mfa@mfa.rs.

Moj savet: Neke stvari moraš odraditi. Kada se dete rodi upiši ga u knjigu državljana. U Srbiju sa njim možeš doputovati i ako nema pasoš. Ulazi bez pasoša ako je državljanin Srbije. Onda ovde po hitnom postupku (u roku od 48 časova) izvadiš mu biometrisjki pasoš. Tako ne platiš duplo izdavanje pasoša (plavi+biometrijski). Inače po mom mišljenju važnost plavih (SRJ) pasoša će najverovatnije produžiti i posle 2010. godine. Imaš više na strani http://www.koznazna.com/putovanja/tekstovi/plavi_pasosi_vaze_2011.html

Ukoliko nemaš neke preke potrebe da putujete sa bebom u bliskoj budućnosti, onda polako sve po redu. Evo od 12. juna kreću da dolaze samo sa LK u Srbiju (vidi stranu http://www.koznazna.com/putovanja/tekstovi/stranci-ulaze-sa-licnom-kartom.html ), možda ti i to pomogne. Ukoliko beba bude imala osnova da joj izvadiš LK Slovačke eto ti još jedno rešenje tvog problema. Znači smirenost, upornost i rešenja se polako nameću sama, a ako ne sama tu smo mi i drug Google pa rešvamo u hodu.

Što se tiče administracije pri DKP to je posebna priča, ali to je već u domenu politike, stranačkih privilegija i dr. To ne bih. O stručnosti, kvalitetu kao osobe, humanitaca...Ne bih da kvarim ovako divno sunčano jutro.

Sve najbolje i sa srećom.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA