Forum sajta KoZnaZna

PUTOVANJA Pasoši Vize Državljanstvo Ambasade => Informacije i saveti za putovanje, školovanje... => Temu započeo: GoxyS Jun 25, 2020, 01:23:42 posle podne

Naslov: Šta vas čeka na ulazu u Grčku
Poruka od: GoxyS Jun 25, 2020, 01:23:42 posle podne
Na ulazu u Grčku nema nikakvih provera, osim nasumičnih. Na granici se svim putnicima meri temperatura, dok se bris uzima napreskok, bez pravila

Izvor: Nova.rs

(https://nova.rs/wp-content/uploads/2020/06/WhatsApp-Image-2020-06-24-at-22.20.06-1-1024x768.jpeg)

Na ulazu u Grčku nema nikakvih provera, osim nasumičnih. Na granici se svim putnicima meri temperatura, dok se bris uzima napreskok, bez pravila, kaže za Nova.rs Beograđanin Dragan Kovačević koji letuje u Pefkohoriju. Turiste , tvrdi, ne testiraju po turističkim mestima. Ali, ako bris uzet na granici pokaže pozitivan rezultat - po gosta se dolazi na adresu i vodi se u izolaciju.

Državljani Srbije koji planiraju odmor u Grčkoj u ovu zemlju za sada mogu da uđu samo preko Bugarske. Razlog je aktuelna situacija oko koronavirusa u našoj i susednim zemljama.

Nedoumicama dodatno doprinose razne informacije koje kruže društvenim mrežama. Zato smo pitali nape turiste koji već uveliko letuju u Grčkoj – kako su do nje stigli, koliko dugo su putovali, čekali na granicama, jesu li testirani na ulazu i ko se vodi u eventualni – karantin.

“Na izlasku iz Srbije čeka se od pet do deset minuta, a vreme čekanja na ulaz u Bugarsku najviše zavisi od sreće – od deset minuta do jedan sat, koliko smo i mi čekali”, kaže za Nova.rs Dragan Kovačević koji sa suprugom letuje u Pefkohoriju.

Dragan preporučuje  građanima koji planiraju put Grčke da, pri ulazu u Bugarsku, “drže” krajnju levu traku, jer se ona posle račva u tri nove trake i prelaz je mnogo brži.

“Na bugarskoj granici se popunjava formular koji dobijete pre nego što stignete do carinika. Potreban vam je jedan minut da ga popunite”, navodi naš sagovornik.

Ulazi se u samo dve kolone koje su predviđene za Srbe, dok je treća je za građane EU koje ne kontrolišu.

“Bugarski policajac samo udara pečat dok grčki policajac sve upisuje ručno: ime i prezime, broj pasoša, mesto i smeštaj gde idete i broj mobilnog telefona za svakog putnika. Najbolje je da za sve putnike to odštampate unapred”, savetuje Kovačević.

(https://nova.rs/wp-content/uploads/2020/06/WhatsApp-Image-2020-06-24-at-22.20.07-1152x1536.jpeg)

Vreme prelaska po kolima je od tri do pet minuta u zavisnosti od broja putnika u kolima.

“Na ulasku u Grčku svim putnicima samo mere temperaturu, a bris uzimaju nasumično bez ikakvog pravila”, navodi naš sagovornik.

Rezultati brisa stižu u roku od 72 sata.

“Ako su pozitivni, po turiste dolaze na adresu koju su prijavili i idu u izolaciju u Grčkoj”, objašnjava proceduru Dragan Kovačević.

Kako navodi – svi zaposleni u radnjama i restoranima nose maske, dok za turiste ne postoje nikakve mere.

“Jako malo Srba ima u Pefkohoriju i generalno – veoma je malo turista. Plaže i šetališta su relativno prazni, a noću mesto koje je inače u ovom periodu puno turista, deluje pomalo sablasno”,  zaključuje sagovornik.

Nema nikakvih provera

“Kruže razne priče da se vrše testiranja po turističkim mestima što apsolutno nije tačno. Nema nikakvih provera niti bilo šta tome slično”, kaže Dragan Kovačević.