SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Studiranje u Nemačkoj - od A do Š  (Pročitano 4119 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Studiranje u Nemačkoj - od A do Š
« poslato: Decembar 15, 2009, 08:38:04 posle podne »
Za upis na fakultet u  Nemačkoj  mogu se prijaviti i osobe koje žive u inostranstvu, a koje trenutno nemaju boravišnu dozvolu za Nemačku. Potrebno je znanje jezika i studentska viza.

Potrebne informacije se mogu dobiti u nemačkoj ambasadi u Beogradu ili na internet sajtu, nemački program za razmenu studenata.

Nemački jezik

Postoji više načina da se dokaže znanje nemačkog:

a) Potvrda o položenom ispitu DSH "Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber". Taj ispit se može položiti na svim fakultetima u Nemačkoj.
b) Priznate su takođe i mala i velika diploma "Goethe-Instituts", kao i njihov "Zentrale Oberstufenprüfung".
c) Diploma "Deutsche Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz".
d) Oslobođeni su polaganja ispita: svi koji su završili srednju školu na nemačkom jeziku, osobe koje žele da studiraju samo jedan semestar u Nemačkoj i kandidati koji će studirati na engleskom jeziku na nekom od postojećih internacionalnih fakulteta u Nemačkoj.
e) Potvrda o položenom testu TestDaF "Test Deutsch als Fremdsprache", koja se može dobiti u domaćim licenciranim školama za strane jezike.

Više informacija možete naći na internet stranicama:
Test "TestDaF" -  http://www.testdaf.de/index.php
Ispiti "Goethe Instituts" - http://www.goethe.de
Spisak adresa nemačkih škola u inostranstvu - http://www.auslandsschulwesen.de/cln_152/sid_B5B595A415C1B3A45EA2B5D1B77BA753/Auslandsschulwesen/Home/home-node.html?__nnn=true

Podnošenje zahteva za upis na fakultet u Nemačkoj

Svaki fakultet u Nemačkoj ima sekretarijat za strane studente "Akademische Auslandsamt". Ti sekretarijati dodeljuju mesta stranim studentima i njima treba slati prijave. Na većini fakulteta postoje dva upisna roka: letnji i zimski. Letnji semestar počinje 01. aprila, a zimski 01. oktobra. Prijave se primaju do 15. januara za letnji i do 15. jula za zimski semestar. Potrebno je poslati sledeća dokumenta:

- popunjen formular za upis
- overenu fotokopiju diplome srednje škole
- prevod diplome
- sliku
- biografiju
- ukoliko je kandidat već položio prijemni ispit i studirao, potvrdu o položenom prijemnom ispitu i upisu na fakultet, kao i prevode
- potvrdu o znanju nemačkog jezika

Ukoliko domaća diploma srednje škole u Nemačkoj nije priznata, postoji mogućnost da se posećuje "Studienkolleg", koji traje godinu dana i posle kojeg se može upisati na fakultet.

U Nemačkoj je 2004. god. osnovan ASSIST "Arbeits- und Servicestelle für Internationale Studienbewerbungen". Toj centrali se strani studenti mogu prijaviti za više fakulteta. ASSIST proverava dokumentaciju i zatim šalje svakom fakultetu pojedinačno zahtev za upis. Prednost ovog sistema je što se šalje samo jedan primerak overenih fotokopija i prevoda.

Za pojedine smerove, kao što je npr. medicina postoji specijalna centrala ZVS "Zentralstelle für die Vergabe von Studienplätzen". Potencijalni kandidati treba da prijave šalju ZVS-u.

Više informacija možete naći na internet stranicama:
-Spisak svih sekretarijata zaduženih za strane studente u Nemačkoj - http://www.hochschulkompass.de/
-Formular za prijavljivanje za strane studente - http://www.daad.de/en/index.html
-Prijava za više fakulteta - http://www.uni-assist.de/
-Centrala za dodelu mesta - http://www2.zvs.de/

Viza

Za studiranje u Nemačkoj svim osobama koje žive van Evropske unije potrebna je viza. I to ne bilo koja viza, sa turističkom vizom se npr. ne može studirati. Postoje tri vrste viza za strane studente:

- viza za posećivanje kursa nemačkog "Sprachkursvisum"
- viza za prijavljivanje na fakultet "Studienbewerbervisum", koja važi tri meseca i ukoliko se dobije mesto na fakultetu, ona može da se zameni za vizu za studiranje.
- viza za studiranje "Visum zu Studienzwecken", važi godinu dana. Dobija se ukoliko je kandidat već dobio mesto na fakultetu u Nemačkoj.

Zahtev za izdavanje vize se podnosi u nemačkoj ambasadi u Beogradu, potrebno je priložiti sledeća dokumenta:

- važeći pasoš
- sliku
- diplomu srednje škole i prevod
- potvrdu o položenom prijemnom ispitu i ispitima na fakultetu, ukoliko je podnosilac molbe već studirao i prevode
- pismeni dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava za studiranja u Nemačkoj za sledećih godinu dana.

Postoji čak i mogućnost da se na studije u Nemačku krene sa kućnim ljubimcem. Koji bi trebao da bude vakcinisan protiv besnila i to najmanje 30 dana pre polaska na put. Takođe vakcinacija ne sme da bude starija od 12 meseci, a kod mačaka do 6 meseci. Kučići se u Nemačkoj moraju prijaviti u opštini, gde se za njih plaća porez.

Više informacija možete naći na internet stranicama:
-Postojeće vize i uslovi za njihovo dobijanje - http://www.auswaertiges-amt.de/diplo/de/Startseite.html