SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Zemun očekuje dupliranje turista! Razlog je ovaj  (Pročitano 714 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Zemun očekuje dupliranje turista! Razlog je ovaj
« poslato: Jun 07, 2020, 07:57:55 pre podne »
Zemun je danas dobio međunarodno pristanište za putničke brodove na Dunavu. Pristanište su otvorili političari prelaskom mosta do platoa za izlaz putnika, saopštila je Gradska opština Zemun.

Izvor: MondoLokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan, a ukupna vrednost te investicije je milion i po evra.

On se sastoji od mosta dužine 54.5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom. Kruzeri će moći da pristaju i po najnižem stogodišnje izmerenom vodostaju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je istakla prilikom otvaranja da pandemija korona virusa nije sprečila izvođače da u dogovorenom roku, a to je bio 5. jun, završe radove, što će omogućiti da u narednim godinama najmanje 1.500 kruzera poseti Srbiju.

Ona je istakla da se u Srbiji danas u vodni saobraćaj ulaže 350 miliona evra kako bi naša zemlja imala vodne koridore, isto onako važne kao što ima drumske i železničke.

Ministar Rasim Ljajić je rekao da je otvaranjem međunarodnog pristaništa u Zemunu, koji je sedmi po redu u Srbiji, umnogome dat novi impuls razvoju nautičkog turizma.

Kako se navodi u saopštenju, Ljajić je istakao da će se pristanom u Zemunu upotpuniti turistička ponuda Beograda, s obzirom na to da je Savsko pristanište u Beogradu postalo, kako je ocenio, malo zbog povećane tražnje, budući da je 750 kruzera prošle godine pristalo u beogradsku luku.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je naveo da je Zemun postao jedno veliko gradilište, osvrnuvši se na projekte koji su realizovani u proteklom periodu, počev od rekonstrukcije bedema i pristupnih ulica na Gardošu, uređenih fasada, pa sve do radova na saobraćajnoj infrastrukturi u svim delovima Zemuna.

On je najavio radove duž Keja oslobođenja i rekonstrukciju Glavne ulice.

Predsednik Gradske opštine Zemun je rekao da je ovo veliki dan za Zemun i da se ostvario "san koji su sanjali".

"Vidite i sami da izgradnjom ovog pristana stvaramo uslove da se svi oni kruzeri koji su decenijama prolazili pored našeg Zemuna sada usidre, a mi ćemo turiste kao dobri domaćini ugostiti i prezentovati im sve ono po čemu su Zemun i Beograd poznati i karakteristični", rekao je Matić.

Vlada Srbije je još 2014. godine donela uredbu o utvrđivanju lučkog područja putničkog pristaništa otvorenog za međunarodni saobraćaj u Gradskoj opštini Zemun, prema planovima prostornog uređenja i planskoj dokumentaciji koja se odnosi na upravljanje vodama, pa je tada određena i parcela na kojoj je moguće izgraditi ovakvo pristanište.

Kako su naveli iz te gradske opštine pristanište u Zemunu je spremno za prihvat brodova u nastupajućoj nautičkoj sezoni i njegovom izgradnjom biti udvostručen broj mesta za pristajanje kruzera, čime će Beograd duplirati broj turista.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA