Forum sajta KoZnaZna

Putovanja, Agencije i dešavanja u Dijaspori => Šta se dešava u Dijaspori => Temu započeo: Simon Novembar 27, 2011, 06:15:52 posle podne

Naslov: Škola srpskog jezika na Islandu
Poruka od: Simon Novembar 27, 2011, 06:15:52 posle podne
BEOGRAD – Ministarstvo vera i dijaspore saopštilo je da je počela da radi škola srpskog jezika za pripadnike srpske dijaspore na Islandu.

Izvor: Tanjug

Nastava se odvija Rejkjaviku, glavnom gradu Islanda, a projekat učenja srpskog pokrenula je počasna konzulka Srbije na Islandu Irena Gudrun Kojić, uz pomoć sredstava koje je obezbedila Vlada Islanda u okviru projekta učenja maternjeg jezika za strance.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković izrazio je zadovoljstvo što će pripadnici srpske dijaspore na Islandu moći da, kroz učenje maternjeg jezika, očuvaju svoj identitet i osobenost.

(http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/11/27/8794380/Rejkjavik-527.jpg)
Rejkjavik

„Škola je postojala i ranije ali nije imala stalni termin i prostorije. Sada ima dobre uslove za rad i zahvaljujem na tome Vladi Islanda. Naše iseljeništvo u Republici Island uživa ugled vrednih i radnih ljudi, poštovanih u svojoj sredini. Nadam se da će školu srpskog jezika pohađati što više dece naših iseljenika jer je važno da ne zaborave svoje poreklo ma gde se nalazili i da očuvaju vezu s maticom”, istakao je Srećković.

Na Islandu, koji ukupno broji oko tri stotine hiljada stanovnika, prema nezvaničnim podacima, živi oko 700 naših građana, navedeno je u saopštenju.