SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Bankrotirale dve turističke agencije: "Saznali smo preko društvenih mreža"  (Pročitano 495 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
I dok putovanja sa "Mouzenidis travel" vise o koncu, u Beogradu su još dve turističke agencije zatvorila svoja vrata - "Aleksandria travel" i "Diskaveri holidej tedi".

Izvor B92


Naime, turistička inspekcija je, po prijavi putnika, obavila vanredni inspekcijski nadzor. Zbog nepravinosti u poslovanju doneto je rešenje o privremenoj zabrani obavljanja poslova organizacije turističkih putovanja. Inspekcija je podnela i predlog za oduzimanje licence.

Uz to, na zahtev direktora turističke agencije "Diskaveri holidej tedi" inspekcija je utvrdila insolventost. Napravili su zapisnik i predali i njega osiguravajućoj kući "Milenijum". Takođe, podnet je predlog za oduzimanje licence i pokrenut je prekršajni postupak zbog utvrđenih nepravilnosti.

"Za utvrđene nepravilnosti podneti su zahtevi za pokretanje prekšrajnog postupka nadležnom sudu", rekli su u turističkoj inspekciji za Novosti.

"Sačinjen je zapisnik u kome je konstatovana insolventnost privrednog društva, a sve je dostavljeno Milenijum osiguranju. To će biti osnov za aktiviranje garancije putovanja".

Ministarka turizma Tatjana Matić rekla je da će putnicima koji su zbog stečaja turističkih agencija ostali bez uplaćenih aranžmana šteta biti nadoknađena, ili iz polisa osiguranja ili iz bankarskih garancija.

"Sve agencije koje imaju licencu su osigurane i imaju polisu ili bankarsku garanciju", istakla je Matićeva. "To putnicima garantuje da će im sredstva koja su uplatili biti vraćena. U ovim slučajevima oni mogu da se obrate turističkoj inspekciji. Kada je reč o stečajevima agencija, tu je postojanje licence, sigurnost putnicima da će biti obeštećeni."

Kako je za Novosti ispričala Nena Lukić, jedna od oštećenih putnica, oni su uplatili aranžman za Eginu u martu prošle godine. Bili su u kontaktu sa agencijom do novembra, ali od tada, više se nisu javljali i telefoni su bili isključeni.

"Preko društvene mreže smo saznali da je agencija bankrotirala i sada ne možemo nikoga da dobijemo. Obratili smo se osiguranju i sada čekamo šta će da se dogodi", izjavila je Nena Lukić.